KiemeltKözéletVélemény

Bognár Szilvia: tragédia, hogy nem tudtuk megmenteni a kultúrát a helyi politikától

Zavar az erőben, avagy a Pécsi Közgyűlésben felemás döntés született a ZSÖK új ügyvezetőjének személyéről:

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a pécsi önkormányzat július közepén pályázatot hirdetett a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft ügyvezetői pozíciójára. Ez mindenképpen örvendetes és újszerű eljárásnak tűnt, hiszen a korábbi években erre nem volt példa, hiszen egy 100%-ban önkormányzati tulajdonú cég ügyvezetőjének személyéről a mindenkori városvezetés bármikor döntést hozhat.

Itt azonban nem erről volt szó, hiszen a pályázati kiírás megtörtént, sőt a beérkezett pályázatok előzetes elbírálására egy öttagú bírálóbizottságot is létrehoztak azzal a feltett szándékkal, hogy a bizottság majd többségi szavazás útján fog ajánlást tenni a pécsi közgyűlés felé a feladatra legideálisabb jelölt személyével kapcsolatban.

Csak hogy a bírálóbizottság tagjai közt jelentős nézeteltérés alakult ki a ZSÖK leendő ügyvezetőjének legszükségesebb kompetenciáját illetően: amíg a bizottság egyik “fele” a pénzügyi- és cégvezetői jártasságot helyezte előtérbe, addig a bizottság másik “fele” a leendő vezető művészeti- és kulturális életben való jártasságát helyezte a középpontba.

Bognár László, a bírálóbizottság egyetlen fideszes tagja szerint azonban ezeket kritériumokat szükségtelen különválasztani, hiszen egy évi 2 Milliárdos büdzsével rendelkező kulturális holding esetében mindkét kompetenciát célszerű lenne megkövetelni, ezért a képviselő egy új pályázat kiírását kezdeményezte, melyet a Pécsi Közgyűlés baloldali többsége a mai napon hivatalosan is elutasított.

Ez azért is meglepő, mert hétfőn, a döntés-előkészítő folyamat során a Kulturális Bizottság tagjai

már eljutottak arra a pontra, amikor többségi konszenzussal megállapították a beérkezett pályázatok szakmai hiányosságait és egyúttal egy új pályázat kiírása mellett döntöttek.

Vagyis a közgyűlés előtti napon még Kunszt Márta (DK), Sajgó György (Momentum) és Bognár László (FIDESZ) is támogatta, hogy az ügyben új pályázati kiírás szülessen. Rendkívül érdekes fejlemény volt, hogy a közgyűlés vonatkozó napirendi pontjának tárgyalása előtt Péterffy Attila azonnali szünetet rendelet el, ami elég időnek bizonyult ahhoz, hogy kellő ráhatással meggyőzze DK-s és Momentum-os képviselőtársait véleményük megváltoztatására, ezzel is befolyásolva a szavazás végleges kimenetelét.

Megosztó szavazás született

Így egy nap leforgása alatt saját párttársai és a Momentum is kihátráltak Bognár Szilvia kultúráért felelős alpolgármester javaslata, illetve a Kulturális Bizottság többségi döntése mögül.

Rossz nyelvek szerint a színfalak mögött már amúgy is nagy erőkkel készítik elő Bognár Szilvia leváltását, ezzel a Momentum is elégedett lehet, hiszen állítólag ők most egy Király utcában található IT klubbal lettek gazdagabbak. Éljen a demokrácia.

De itt van P. Horváth Tamás is, aki kezdetben szintén támogatta, majd később elutasította az új kiírás lehetőségét, és spontán elkötelezettséget mutatott – a Péterffy Attila által támogatott – Bleszity Péter kinevezésével kapcsolatban. A közgyűlés napján bár megtörtént a “tetemre hívás”, amely során több képviselő is magyarázatot kért P. Horváth Tamás pálfordulását illetően, ez azonban elmaradt a polgármester által hirtelen gyorsasággal elrendelt “taktikai ebédszünetet” követően is.

Ki az a Bleszity Péter?

Bleszity Péter a Pécsi Kommunikációs Központ jelenlegi ügyvezetője, aki egyúttal Péterffy Attila és Ruzsa Csaba alpolgármester feltétlen bizalmát élvezi. Hogy mindezen tulajdonságok birtoklása elegendő feltételnek bizonyultak-e a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft ügyvezetői pozíciójának betöltésére, arra a mai közgyűlés történései adtak világos és végleges választ:

IGEN.

Van más vélemény?

Történetesen van, és nem nem is kell érte messze menni. Bognár Szilvia kultúráért felelős alpolgármester asszony – aki szintén tagja volt annak az öt fős bírálóbizottságnak, amely a ZSÖK ügyvezetői székére pályázó jelöltek alkalmasságát vizsgálta – kérlelhetetlen őszinteséggel fejezte ki aggályait a ZSÖK új vezetőjének személyével és az egész eljárásrenddel kapcsolatban:

“Részt vettem a kulturális bírálóbizottság munkájában, ezért most is úgy gondolom, hogy nem találtuk meg azt a profilt, amit mi anno megfogalmaztuk a választási programunkban. A pécsi kulturális élet tragédiája, hogy eddig is és most is “beletuszakoljuk” a politikát a kultúrába.” – mondta az alpolgármester asszony a nyilvános közgyűlésen, majd úgy kapcsolta ki a mikrofonját, mintha ezek után minden szó felesleges is volna a továbbiakban.

És valóban, Péterffy Attila koalíciójának minden tagja súlytalan politikai eszköz csupán egy technokrata gépezetében, amely nem az embert, csupán a számokat ismeri.

Ennek a felismerésnek a kijózanító pillanatában azonban tapintani lehetett a feszültséget a közgyűlés soraiban… De mégis volt abban valami újszerű és felemelő, ahogy az alpolgármester asszony ennyire nyíltan szembement a polgármester mindenható akaratával és képviselte a pécsi kultúra lassan ködbe vesző függetlenségének utolsó leheletét.

Kővári János, az ÖPE elnöke csak annyit tett hozzá az ügyhöz:

“Egyértelmű, hogy politikai és nem szakmai döntés született a ZSÖK új ügyvezetőjének kiválasztása kapcsán, csupán azt nem értjük még, hogy ehhez miért volt szükség erre a hosszan tartó és felesleges színjátékra.”

A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft 100%-os önkormányzati tulajdonban van, de fenntartásának finanszírozásában a magyar állam vállalja a legnagyobb szerepet. A Dél-Dunántúli régió kulturális zászlóshajójaként is szerepet vállaló ZSÖK programjai 2019-ben több, mint 600 ezer embernek nyújtottak színvonalas kulturális, közösségi- és egyéb kikapcsolódási lehetőséget Pécsett. A pandémia árnyékában az idei év a korábban megszokott programok nélkül futott le; ezért is lett volna kiemelt stratégiai jelentőségű a 2 Milliárdos büdzsével rendelkező szervezet ügyvezetőjének felelős kiválasztása.

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close