EgyébKiemelt

Horvát iskolákkal közösen indított tehetséggondozást a PTE

A PTE Gyakorló Általános Iskolája és Gimnáziuma 2020. szeptember 1-je és 2022. április 3.-a között a horvátországi Josipa Kozarca Általános Iskolával és a Voćini Általános Iskolával a TaMPeD pályázat keretében a tehetséggondozás jegyében dolgozik együtt, hogy a matematika, a robotika, a sport, az idegen nyelvek és a művészetek iránt érdeklődő diákjait felfedezze, és tehetségüket kibontakoztassa.

A pályázaton elnyerhető összegből a Pécsi Tudományegyetem 79900 eurót kapott, kicsivel több, mint 29 millió forintot.

A pályázatban vállalt feladatok megvalósításához nélkülözhetetlen beszerzések megvalósultak:

  • a tehetséggondozáshoz alkalmazható mérőeszközök, tesztek,
  • a módszertani kézikönyvek, szakmai anyagok,
  • a személyiségfejlesztő és kommunikációt fejlesztő játékok,
  • a 3D nyomtató és a programozható drónok,
  • az állóképesség, az erő, a gyorsaság és a robbanékonyság fejlesztéséhez használható sporteszközök.

A pályázathoz szükséges okosterem is, amely még beszerzés alatt áll mindkét iskolában. A tagintézményekben két-két tehetséggondozó foglalkozás is zajlik október e-je óta, tíz hónapon keresztül.

Az angol nyelvű foglalkozásokon közös történetet kell megalkotniuk a tanulónak, amelyből párbeszédet fognak összeállítani, amelynek a filmváltozatát is elfogják készíteni.

A nyelvi fejlesztések mellett a sport és a robotika is főszerepet kap.

A sport fejlesztéseket a PMFC Labdarúgú Akadémia igazolt sportolói segítik majd. A fejlesztés vezérelve, hogy „a képességek csak a megfelelő terhelések hatására fejleszthetők optimális szintre.”

A matematika-robotika foglalkozásokon a robotok részegységeinek megismerése mellett feladatspecifikus robotépítéssel is foglalkoznak. Egyszerű programok segítségével tesztelik, optimalizálják, és megismerkednek a robotika és a 3D modellezés kapcsolatával: 3D nyomtatott tárgy mozgatása előretervezett robottal.

A program részét képezi egy magyarországi és egy horvátországi tehetséggondozó tábor is. A pedagógusok szakmai műhelyfoglalkozásokon, konferenciákon osztják meg tapasztalataikat.

Forrás és borítókép: PTE

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close