ÉletmódKiemelt

A Kerek Világ Alapítványnál júliusban véget érnek a kutyaterápiás alkalmak

A Kerek Világ Általános Iskolában, az EFOP-3.1.6-16-2017-00007 „A köznevelés esélyteremtő szerepének erősítése a KEREK VILÁG ALAPÍTVÁNY iskolájának szakmai fejlesztésével” c. pályázat keretében megvalósuló kutyaterápiás foglalkozások az idei tanév végégig biztosítottak a fejlesztő nevelés-oktatásban résztvevő tanulóink számára, mivel a projekt 2022. július 29-én lezárásra kerül.

 

Ezek a különleges, terápiás alkalmak nagy jelentőséggel bírnak a súlyosan-halmozottan sérült gyermekek fejlődésére, mindennapjaira. A kutya, mint személyiségfejlesztő tényező, hatással van a gyermekek szociális- és érzelmi fejlődésére, elősegíti a társas kapcsolatok kialakítását illetve azok alakulását. Javítja a gyermekek önértékelését. Motiváló erő a gyermekek számára, mely elősegíti a feladatra való figyelem összpontosítását. Mindez jótékony hatással van a tanulási folyamatra. A kutyával való találkozáskor sok kisgyermek félelmét is le kell győzni ahhoz, hogy olyan kapcsolat alakulhasson ki közöttük, mely segítségével kedvező feltételeket tudunk teremteni az fejlesztéshez. Ebben a helyzetben a gyermekek úgy dolgoznak, hogy nem érzik feladathelyzetben magukat, több a sikerélményük, nem szoronganak, az állat jelenlétének köszönhetően jól motiváltak és magabiztosabbakká válnak. A terápia folyamán sokkal magasabb a motivációs szintjük a kutya jelenlétében, így kedvvel, örömmel vesznek részt a foglalkozásokon, szívesebben végeznek feladatokat, melyeket csupán a kutyával való játéknak tekintenek.

A terápiás kutyával való munka komplex hatást fejt ki a gyermekek fejlesztésében. Célzottan fejleszthető a mozgáskoordináció, az egyensúlyérzék, az izomerő, a nagymozgások, a tapintással és érzékeléssel kapcsolatos készségek, szem-kéz koordináció, szem-láb koordináció, a térbeli és síkbeli tájékozódás, a saját testen való tájékozódás, a testséma, az önmagunkhoz való viszonyítás képessége, mely által jobban tudunk tájékozódni. A mozgáskészség fejlesztésére a kutyás terápián a természetes mozgáskészséget kihasználva hozzuk helyzetbe a gyermekeket. A kutyával való közvetlen érintkezés stressz-csökkentő hatása révén, normalizálódik a vérnyomás, a szívfrekvencia, a légzés- és a pulzusszám, így oldottabb és nyugodtabb állapotba kerül a gyermek. A görcsös izmok ellazulnak, a figyelem-koncentráció fejlődik.

A kutyával történő közös munka során, a súlyosan-halmozottan sérült gyermekek számos élménnyel gazdagodnak, melyet előzőleg nagy izgalommal, örömmel várnak minden alkalommal!

 

A KEREK VILÁG ALAPÍTVÁNY közleménye és címlapképe

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close