GazdaságKiemelt

A magyar gazdaság visszatalált a járvány előtti szintre

Mára már a második negyedéves adatok alapján Magyarország elérte a 2020. év első negyedévét. A szolgáltatások terén még nem állt vissza a koronavírus-járvány előtti mutató, de a többi helyen, különösen az iparban megvan a megfelelő fellendülés.

A magyarországi második negyedéves növekedési adat, a GDP 17,9 százalékos lett, ami az Európai Uniós összevetésben egy igen kimagasló adatnak számít.

„Összességében nézve a gazdaság az visszatalált a járvány előtti szintre, ami nemzetközi összehasonlításban egy nagyon jó eredménynek számít”– állapította meg Lóránt Károly közgazdász.

Az Európai Unió déli tagállamainak (Olaszország, Görögország, Spanyolország) szüksége van a helyreállítási alapra. Számításai szerint ezek az országok gazdasági növekedés tekintetében messze nem érték el a válság előtti szintet.

„Míg Magyarország vagy Lengyelország esetében lehet látni egy gazdasági szempontból egy dinamikusabb pályára való átállást, addig az említett országoknál ez nem figyelhető meg”– tette hozzá.

Arról is beszélt, hogy az elmúlt 10-15 évben teljes mértékben megváltozott az Európai Bizottság ideológiája.

„Közös értékekre hivatkozva lényegében hatalom kiélési ösztönök uralkodtak el az Európai Parlamenten. Ma már a hatalom centralizáció miatt olyan elveket próbálnak meg kitalálni, amit valamilyen formában megpróbálnak egyes országokra rákényszeríteni” – emelte ki Lóránt Károly közgazdász.

hirado.hu

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close