GazdaságKiemelt

A minimálbér emelésével jövőre sokkal magasabb lesz a gyed maximális összege és a gyod összege is

A minimálbér 200 ezer forintra emelésével jövőre sokkal magasabb lesz a gyed maximális összege és a gyod összege is – jelentette be Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter közösségi oldalán.

Január elsejétől a gyermekek otthongondozási díja (gyod) 200 ezer forintra, azaz a minimálbér szintjére emelkedik. A gyermekgondozási díj (gyed) maximumának az emelkedése pedig az jelenti, hogy aki a maximális összeget kapja, a jövőben már akár 280 ezer forintos maximális gyedet is elérhet.

Ugyanez igaz a nagyszülői gyedere. Vagyis, aki nagyszülői gyeden van, a maximális 280 ezer forintot kaphatja meg, amennyiben az ő jövedelme ezt lehetővé teszi.

Mindez összegezve:

  • A gyedben részesülők havonta akár bruttó 280 ezer forintot is kaphatnak.
  • A nagyszülői gyed maximális összege ugyancsak bruttó 280 ezer forintra nő.
  • A diplomás gyed összege is megemelkedik, az alapképzésben résztvevők havi 140 ezer forintot a mesterképzésben résztvevők pedig 182 ezer forintot kaphatnak majd.
  • A gyod összege 200 ezer forintra emelkedik

Egyes betegségben szenvedők a minimálbér 5 százalékának megfelelő adókedvezményre jogosultak. Ezzel jövőre havonta 10 ezer forint kedvezményben részesülnek az érintettek. Ez az adó kedvezmény például a laktózintoleranciában, a cukorbetegségben vagy a cöliákiában szenvedőkre is vonatkozik.

Az álláskeresési járadék összegének felső határa pedig bruttó 200 forintra nő.

 

Hirado.hu

Címlapkép: HVG.hu

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close