ÉletmódKiemelt

A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara az első helyen áll a HVG listáján

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kara, valamint a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészet-és Társadalomtudományi Kara került a HVG 2022-es felsőoktatási rangsorának élére. – írja az Eduline.hu

Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kara, az ELTE Bölcsészettudományi Kara és a Károli Gáspár Református Egyetem vezeti a hallgatói kiválóság alapján felállított friss rangsort, melyet a HVG a bölcsészképzéseket kínáló egyetemekről készített. A rangsor összeállításánál figyelembe vették többek között az elsőhelyes jelentkezők számát, a felvett hallgatók pontátlagát, a nyelvvizsgával rendelkező arányát és a versenyeredményt szerző diákok számát. A lista negyedik helyén a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, az ötödiken pedig a Szegedi Tudományegyetem bölcsészkara végzett.

Az oktatói kiválóság alapján összeállított lista élén a Pécsi Tudományegyetem bölcsészkara áll, amelyet az ELTE bölcsészkara és a Szegedi Tudományegyetem követ. A negyedik helyet a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, az ötödiket pedig a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kara szerezte meg.

A 2022-es, HVG által összeállított rangsort az Eötvös Lóránd Tudományegyetem vezeti, amely az oktatói és a hallgatói teljseítmény alapján összeállított részrangsorban is az első helyet szerezte meg. A második helyen a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem áll, holtversenyben a Szegedi Tudományegyetemmel.

Szoros a verseny a bölcsészképzést indító egyetemek között

 

Az ELTE két kara, a bölcsészeti és a pedagógiai idén is tartja az első két helyet. Előbbi a legnépszerűbb a bölcsészképzésekre jelentkezők körében, és ez az ELTE-kar vezet a középiskolai tanulmányi versenyek helyezettjei közül felvettek rangsorában is. Az ELTE PPK-ra bekerültek pontátlaga 443 feletti, a BTK-é 411 feletti.

A Pázmányre felvett hallgató pontátlaga is meghaladta a 400-at – az egyházi intézmények közül egyébként is jól szerepelnek a rangsorban, a Károli bölcsészkara például a harmadik legtöbb elsőhelyes jelentkezőt vonzotta, és a felvettek átlagpontszáma is megközelítette a 400 pontot, olvasható a HVG Diploma című kiadványában.

Az is kiderül, hogy a tudományos fokozatot szerzett hallgatók száma s a teljes oktatói karon belüli aránya alapján az ELTE BTK kiemelkedik a mezőnyből, de a hallgatók száma olyan magas, hogy az egy ilyen oktatóra jutó hallgatók száma alapján összeállított rangsorban csak a negyedik helyet szerezte meg. Ezt a rangsort a Pécsi Tudományegyetem vezeti, az ELTE BTK mellett csak a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karán haladja meg a 90 százalékot a tudományos fokozatú oktatók aránya.

Mi alapján áll össze a rangsor?

 

A kari rangsor idén is a hallgatói és az oktatói alrangsorból áll össze. A HVG felsőoktatási rangsorának készítői számos szempontot vettek figyelembe: az elsőhelyes jelentkezők számát, a felvettek pontátlagát, a nyelvvizsgával felvettek arányát, a tanulmányi versenyen helyezettek számát, a tudományos fokozattal rendelkező oktatók számát és arányát, az egy – tudományos fokozattal rendelkező – oktatóra jutó hallgatók számát, valamint az MTA-címmel rendelkező oktatók arányát.

Eduline.hu

Címlapkép: PTE

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close