ÉletmódKiemelt

A Pécsi Tudományegyetem szakemberei válaszolnak: miért kell a harmadik oltás?

Prof. Dr. Jakab Ferenc a Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője, Prof. Dr. Betlehem József a PTE Operatív Stáb vezetője, Dr. Péterfi Zoltán a PTE KK Infektológiai Osztály vezetője és Dr. Tibold Antal a Klinikai Központ vezető főorvosa beszéltek a koronavírus jelenlegi, negyedik hullámáról és annak kihívásairól.

A koronavírus világszerte sorra szedi áldozatait: rengeteg, szinte felfoghatatlan számú beteg fekszik a kórházakban, akik közül sok betegért naponta küzdenek az őket kezelő orvosok. Két évvel ezelőtt „köszöntött be” a mindennapjaink közé a koronavírus járvány, mely elsősorban a tüdőt támadja meg. A jelenlegi, negyedik hullámban a delta variáns veszélyezteti az embereket. Nem csak az idős szervezeteket, de a makk egészséges fiatal immunrendszert is legyengítheti pillanatok alatt.

A vírussal és az oltással kapcsolatban számos, megannyi kérdés merül fel az emberekben: miért kell oltás, az mennyire hatékony, a beoltottak is elkaphatják a fertőzést? Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre adnak választ a Pécsi Tudományegyetem szakemberei.

Miért fontos az oltás?

-Mindig azt szoktam mondani, hogy versenyfutást végzünk a vírussal, és jelen pillanatban sajnos még mi loholunk utána. AZ, hogy mi lesz ezzel a vírussal, nem lehet most megjósolni, az biztos, hogy velünk marad, az szinte borítékolható, hogy a felsőlégúti fertőzések palettájába befog épülni ez a kórokozó is, de hogy mennyire fog esetleg legyengülni, mennyire fog új variánsokat kialakítani magának, ezt most nem lehet tudni – mondta Prof. Dr. Jakab Ferenc, a Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője a PTE YouTube videójában.

A szakember elmondása szerint azzal, hogyha oltatunk három dolgot érhetünk el; amellett, hogy saját magunkat védjük, a környezetünket is védjük, és azzal, hogy a vírus replikációját megsokszorozódását csökkentjük, ezzel a variánsok, mutánsok kialakításának a lehetőségeit is csökkentjük. Ezért fontos az, hogy magasan legyen az átoltottsági ráta, mert ezzel visszaszorítható a vírus fertőzőképessége, terjedése.

-Az eset számok napról napra nőnek, és még egyelőre nem értük el ennek a tetőpontját. Egyetlenegy nagyon fontos beavatkozási pontot látunk továbbra is; az pedig a védőoltás, és nem csak az első kettő oltásnak a felvétele, hanem bizony a harmadiké is. Hiszen ez az, amelyik az immunrendszert egy félév után is képes stimulálni, és abban a helyzetben, amkor valaki találkozik a vírussal, megbetegszik, mégsem olyanfajta súlyos következményekkel fog járni, mintha oltatlanul történne mindez – mondta el Prof. Dr. Betlehem József a PTE Operatív Stábjának vezetője.

Hatékonyság

-Több tanulmány és legutóbb egy amerikai nagy betegszámot magába foglaló tanulmány is igazolta, hogy a védőoltások hat hónap után hatékonyságukból hat hónap után jelentősen vesztenek, így 40 százalékra lecsökken a delta variáns elleni hatékonyság. Hat hónapon túl történő oltás esetében a fogékonyság majdnem egyenlő a nem oltottakéval – ismertette Dr. Péterfi Zoltán a PTE KK Infektológiai Osztály vezetője.

A beoltottak is megfertőződhetnek?

-Az oltottak is megfertőződhetnek, alkalmasint tovább is fertőzhetnek, hiszen a légutainkat azt kolonizálni tudja a vírus. A nagy különbség a kimenetelbe van illetőleg annak az esélyeibe; míg az oltatlanok körében a súlyos, középsúlyos, illetőleg halálos kimenetelnek az esélye sokkal-sokkal nagyobb, mint azoknál, akik felvették az első, második és főleg a harmadik oltást. – tájékoztatott Dr. Tibold Antal a Klinikai Központ vezető főorvosa.

A kórházban ápolt betegek 85-89 százaléka az, akik nem oltottak vagy nem védettek a vírussal szemben.

Mire hogyan oltassunk?

A szakértők azt javasolják, hogy azok, akik mRNS vakcinával oltattak, harmadikként bármelyik vakcinát felvehetik. Abban az esetben, ha valaki vektor, vagy elölt vírust tartalmazó vakcinát vett fel, az ő esetükben ajánlott az mRNS vakcina harmadik oltásként.

Az ellenanyagszint-mérésről és arról, hogy vajon elérhető-e a nyájimmunitás a szakemberek a Pécsi Tudományegyetem YouTube videójában további információkat árulnak el.

Forrás: PTE

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close