KiemeltKultúra

A régészet napja – Gyerekprogramok és közösségi feltárás Baranyában

Pécsen családi és gyermekprogramok, Hosszúhetényben egy római kori villagazdaság közösségi feltárása szerepel a baranyai közgyűjteményi feladatokat ellátó Janus Pannonius Múzeum (JPM) régészet napi rendezvényei között.

Az intézmény közleményben tájékoztatta az MTI-t arról, hogy május 27-én a pécsi Káptalan utcában található Pierre Székely Kőkertben délután két órától este hatig várják az érdeklődőket családi napra.
A résztvevők itt római kori ékszerek másait készíthetik el, játszhatnak színezővel, kirakóval, lesz ételkóstoló, ruhabemutató, emellett megismerkedhetnek a lelőhelyfelderítő műszerekkel: radarral, drónnal, fémkeresővel is.

Május 28-án délelőtt tíz és délután három óra között Hosszúheténybe hívják a látogatókat kirándulásra, egyben különös szellemi kalandra a szervezők. Az érdeklődők az 1940-ben feltárt hosszúhetényi római kori villagazdaságot ismerhetik meg közelebbről a lelőhelyért összefogó közösség segítségével.
A hatalmas főépületet mára a bozót kerítette fogságába, a szakemberek arra törekednek, hogy a rekultiváció után a helyszín bemutatható legyen.

Az eseményen bárki elmondhatja ötleteit, véleményét az újrahasznosításról. A lelőhely a 6-os főút felől autóval és rövid sétával, Hosszúhetény irányából egy kisebb kirándulással érhető el.

 

MTI
Címlapkép: MTI/EPA/Csang Hsziao-li

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close