KiemeltKultúra

A siklósi kerámia szimpozionok alkotásaiból nyílik kiállítás Pécsen

Az 1969 és 1992 között megrendezett siklósi kerámia szimpozionok alkotásaiból, mintegy ötven hazai és határon túli művész képzőművészeti alkotásából nyílik kiállítás a pécsi Múzeum Galériában október 7-én.

A közgyűjtemény modernkerámia-gyűjteménye mintegy háromezer alkotást számlál, ezek felét pedig a siklósi szimpozionokon készült munkák teszik ki. Az eredendő anyag – Siklósi Kerámia Szimpozionok (1969-1992) című tárlat a kommüniké szerint “az organikus jellegű művektől az absztrakciónak még teret adó figurális plasztikákon át mutatja be az agyag anyagszerűsége által hordozott különböző jelentéseket“.

Az 1969-től rendezett siklósi kerámia szimpozionok, ugyanúgy, ahogy közeli Villányban 1967 óta rendezett kőszobrász szimpóziumok a hazai szimpozion-mozgalom első helyszínei, s – nemzetköziségüknek köszönhetően – a korszerű művészeti áramlatok megismerésének első nyílt és szabad fórumai voltak hazánkban.
Az első siklósi szimpozionokon a bonyolult technológiai folyamatok természetüknél fogva igényelték a kollektív munkát, a résztvevőknek maguknak kellett biztosítani a feltételeket az alkotáshoz, kemencéiket is együtt építették. A közös munkaforma alkalmaival, a folyton változó, mindig új tagokkal gyarapodó közösség révén egy új alkotói modell jelent meg, melyben a művészi munka életmóddá válhatott. A magyar kerámiaművészet történetében Siklós vízválasztó szerepet töltött be, s annak gyökeres megújulását hozta magával – hívták fel rá a figyelmet a közgyűjtemény kommünikéjében.

A január 14-ig látogatható tárlaton Nádor Katalin fotográfus műhelyfotói és életképei is helyet kapnak, hogy az érdeklődők a szimpozionok életébe is bepillantást nyerhessenek – tértek ki rá a közleményben.
A kiállításról bővebb tájékoztatás múzeum honlapján, a jpm.hu-n olvasható.

MTI

Címlapkép: iranypecs.hu

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close