ÉletmódKiemelt

A viharkárok enyhítésére 30 millió forintot fordít Pécs önkormányzata

Mindösszesen csak pár percig tartott, de annak ellenére hatalmas pusztítást végzett a vasárnap délutáni szélvihar Pécsett, amely elsősorban a Komlói út vonalán okozott hatalmas károkat. Hencsei Zsolt, az érintett terület közgyűlési képviselőjének kezdeményezésére Pécs önkormányzata 30 millió forintos eseti megbízást ad át a BIOKOM Nkft. számára a károk enyhítésére.

Úgy nevezett légzuhatag csapott le Pécsre vasárnap, amely hirtelen, hatalmas károkat, pusztítást végzett, elsősorban Pécs keleti városrészében, a Komlói út vonalán. A szélvihar leginkább a Szondy sétányt, a Komjáth Aladár utcát, a Fehérhegyi utat, a Teleki Blanka utcát, a Pákolitz utcát, Hársfa utat, Engel János utat, Vadász utcát, a Puskin teret, a Tanácsparkot, valamint a Balokány ligetet károsította meg. Az említett területeken 10-15 fa kidőlt, több félbetört és a szél rengeteg ágat szakított le. A Szabadság úton, a Szigeti úton és a Szent István téren szintén több ág szakadt le a fákról.

Fotó: BIOKOM Nkft.

A keletkezett károk enyhítésére Pécs önkormányzata 30 millió forintos eseti megbízást adott a BIOKOM Nkft. részére. Az említett összeget nem csak a viharkárok felszámolására fordítják, részt vesznek a magántulajdonú telkek rendbe tételében is. A 30 millió forintos eseti támogatásból 1800 négyzetméternyi tetőfóliát, 100 kilogramm szöget és 1600 folyóméter tetőgerendát biztosítanak a megrongálódott tetőszerkezetek ideiglenes befedéséhez. A károsodott tetőszerkezetek javításában a Katasztrófavédelem, és az önkéntes tűzoltó, valamint mentőegyesületek nyújtanak segítséget a pécsiek számára.

Fotó: Biokom Nkft.

Hencsei Zsolt, a vihar által leginkább érintett választókörzet képviselője szerint a forrás biztosítása nélkül sok pécsi kerülne bajba. Sok családnak komoly segítség a tetőfólia felhelyezése, hiszen sokuknak így kerülhet csak ideiglenes fedél a fejük fölé. Mások, főleg az idős emberek és házaspárok képtelenek lennének maguk helyrehozni például a kertekben keletkezett károkat, összedarabolni, elszállítani a kidőlt fákat, letört ágakat.

Fotó: BIOKOM Nkft.

Meixner Barna, a BIOKOM NKft. ügyvezető igazgatója elmondta, a károk felszámolását a városüzemeltetési cég munkatársai a katasztrófavédelemmel együttműködve már vasárnap megkezdték. Akkor a cél a balesetveszély megszüntetése volt, valamint a forgalom akadálytalan haladásának biztosítása. A károk eltakarításának munkája azóta is folyamatosan zajlik, csaknem 90 ember vesz részt a munkálatokban. A BIOKOM szinte teljes zöldterület-fenntartási részlege a viharkárok elhárításán dolgozik, de besegítenek a közterült-karbantartó, az erdőgazdálkodási és a közműfenntartási csoport munkatársai, valamint közfoglalkoztatottak, kölcsönzött munkaerő és alvállalkozók is.

A rengeteg bevont munkaerő ellenére a vihar okozta károk eltakarítási folyamata előreláthatólag egész héten zajlani fog, ezért a lakosság szíves türelmét kéri a társaság.

Forrás: BIOKOM Nkft.

Címlapkép: BIOKOM Nkft.

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close