KiemeltKörnyezetvédelem

Áder János: Tíz másodpercenként egy kamionnyi műanyag kerül a tengerekbe, óceánokba

Áder János köztársasági elnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában adott interjút.

Az államfő szerint keveset beszélünk arról, hogy a tengerek, óceánoknak döntő szerepe van a Föld légkörének kialakulásban. Napjaikban is a sós vizekben élő fitoplanktonok több oxigént bocsátanak ki, mint a Föld erdei.
Felhívta a figyelmet arra is, hogy mekkora gondot okoz a műanyagszennyezés. Ugyanis tíz másodpercenként egy kamionnyi műanyag kerül a tengerekbe, óceánokba. Ha ilyen mértekben szennyezzük a vizeket, akkor 2050-re több műanyag szemét lesz a tengerekben, mint hal. Emellett sajnos évente 300-400 tonna vegyi anyag is a vizekbe kerül.

Nem tudok még egy olyan lényt a Földön, aki a saját életfeltételeit rontja. Erre csak mi emberek vagyunk képesek” – mondta Áder János.

A köztársasági elnök úgy gondolja, hogy fontos lenne a túlhalászást megszüntetni. Ahogy a tengerfenéki halászhálós halászatot is, mivel komoly kárt okoz a tengeri ökoszisztémákban.

Mint ismert, a Budapesten tervezett Planet 2021 fenntarthatósági expón a fenntartható fejlődést szolgáló innovációkat mutatnak be, amelyek az energia-, a mező-, a környezet- és a vízgazdálkodás, továbbá a közlekedés területeit is felölelik.

A budapesti expóra kilátogatók több mint 160 cég innovációjával találkozhatnak, de több ott megjelenő ötlet már közvetlenül is elérhető, mint például a tetőcserépbe beépített napelem és a városi biológiai szennyvíztisztítás. Emellett vannak olyan innovációk, amelyeket hamarosan nagyobb méretekben is használni lehet, ilyen lehet az a műanyagfaló “koktél”, amelyet magyar kutatók fejlesztettek ki, továbbá az ételmaradékokat hasznosító és komposzttá alakító robot.

A Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó a visegrádi országok közös fenntartható fejlődéssel foglalkozó rendezvénye.
Az eseményt 2021. november 29. és december 5. között a Hungexpo területén rendezik meg.

Hirado.hu

Címlapkép: MTI, Koszticsák Szilárd

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close