KiemeltKultúra

Átadták az idei Magyar Teátrum Díjakat

A Magyar Teátrumi Társaság a Magyar Teátrum Díjjal ismeri el a színházi háttérszakmák kiváló dolgozóit; az idei kitüntetettek között a Pécsi Nemzeti Színház jelmeztervezője is szerepelt.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár  aki korábban színházigazgatóként vett részt a Magyar Teátrum Díj koncepciójának megalkotásában –  az elismerések átadása előtt felidézte, amikor tizenkét évvel ezelőtt kitalálták ezt a díjat, arra gondoltak, milyen szép lenne, ha nemcsak a nagy művészek nevét őrizné meg az emlékezet, hanem a színházi háttérszakmák dolgozóit is.

Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke videóüzenetében hangsúlyozta, a díjátadó a színházi háttérszakmák nagy ünnepe: ilyenkor azokat a háttérben dolgozókat ünneplik, akik nélkül nem jöhetne létre a színház csodája.
Emlékeztetett arra, hogy az idei díjazottokkal együtt csaknem száz kitüntetettje van már az elismerésnek.

Kelemen József, a díjátadónak otthont adó budapesti Thália Színház főrendezője arról beszélt, hogy azokat a háttérben dolgozó munkatársakat köszöntik, akikre az évad közben talán nem is figyelnek eléggé, agy nem úgy, ahogyan megérdemelnék.

A Magyar Teátrumi Díjat 2021-ben Csasztvan Zsuzsanna, a Duna Művészegyüttes művészeti titkára, Kohári Imre, a Békéscsabai Jókai Színház hang- s fénytárának vezetője, Matók Szilvia, a Kecskeméti Katona József  Nemzeti Színház művészeti főtitkára, Stern Jánosné, a Pécsi Nemzeti Színház jelmeztervezője, valamint Tóth Ágnes, a Szegedi Nemzeti Színház jelmeztervezője nyerte el.

Stern Jánosné, a Pécsi Nemzeti Színház Jelmeztervezője. Fotó: Pécsi Nemzeti Színház

A nemzetiségi különdíjat idén Altmann Roland, a Cervinus Teátrum gazdasági vezetője, az életműdíjat pedig Ujréti László, a József Attila Színház színművésze kapta meg.

Mivel tavaly a járványhelyzet miatt nem lehetett díjátadó gálát tartani, az idei elismerések átadása előtt 2020-as díjazottakat is megünnepelték.
A gálaesten adták ét a Magyar Színháztechnikai Szövetség díjait is. A 2020-as Proscaenium emlékgyűrűt Kiss István Mihály, a Hagyományok Háza nyugalmazott szcenikusa, főmérnöke, a szövetség korábbi elnöke, az idei emlékgyűrűt Szűcsborus János, a Madách Színház főmérnöke, a szövetség korábbi elnöke vehette át, a Tolnay Pál Életműdíjat Szalai József, a Kaposvári Csiky Gergely Színház műszaki és szcenikai igazgatója kapta.

 

MTI

Címlapkép: Bach Máté/Kultúra.hu

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close