GazdaságKiemelt

Átlagosan 100 ezer forint pluszt jelenthet a novemberi nyugdíjak kifizetése

A héten kezdik meg a nyugdíjak kézbesítését, mindenki emelt összegre számíthat. A 80 ezer forintos prémium mindenkinek jár, ahogy a vártnál magasabb infláció miatti kiegészítés is magasabb lesz.

Immár negyedszer fizet nyugdíjprémiumot a kormány 2017 óta. Idén a legtöbbet, 80 ezer forintot utal majd át a Magyar Államkincstár, illetve visz ki a postás az érintettek számára, ellátástól függetlenül. Az állam így 250 milliárd forint pluszpénzt folyósít az állam hozzávetőleg két és fél millió nyugdíjasnak, illetve nyugdíjszerű ellátásba részesülőnek. A rekord kifizetést a magas gazdasági növekedés teszi lehetővé.

Idén júniusban már 0,6 százalékkal emelték, most novemberben pedig 1,2 százalékkal emelik meg a nyugdíjakat, az inflációs hatás miatt. A kiegészítő emelést visszamenőleg is megkapják az érintettek. – olvasható a hirado.hu-n.

Amit úgy kell értelmezni, hogy az év első tíz hónapjára, tehát januártól októberig, az arra járó 1,2 százalékos emelést megkapják egy összegben. Ide még hozzá kell számolni a februárban kapott egynegyed havi plusz nyugdíjra járó emelést is, ami a 13. havi nyugdíj első lépése volt. Így ezt az egy összegű emelést kapják majd kézhez, maga a novemberi nyugdíj összege az már 1,2 százalékkal emelten érkezik.” – ismertette Farkas András nyugdíjszakértő.

Tehát ez azt jelenti, hogy az a nyugdíjas, aki középértékű, 130 ezer forintos ellátásban részesül, az 1,2 százalékos kiegészítő emelés és a prémium miatt csaknem 100 ezer forinttal több juttatást kap novemberben, októberhez képest.

Néhány héttel ezelőtti interjújában Orbán Viktor elmondta, hogy jövőre folytatódik a 13. havi nyugdíj visszaépítése is, ez pedig azt jelenti, hogy 2022-ben az ellátás felét kapják az idősek, de nincs kizárva, hogy ez az összeg lehet magasabb is.

Jövőre minimum kétheti 13. havi nyugdíjat fogunk tudni adni, de, hogyha ha a gazdasági teljesítmény lehetővé teszi, akkor mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez akár ennél is nagyobb összeg legyen. Tehát, szeretnénk a 132. nyugdíjnak a lehető legnagyobb részét visszaadni idős honfitársainknak.” – mondta Novák Katalin a családokért felelős tárca nélküli miniszter.

A kiegészítő emelést és a prémiumot várhatóan a hónap közepén kaphatják meg az érintettek. Azoknak, akik bankszámlára kapják a pénzt, hozzájuk nagyjából 4-5 nappal korábban érkezhet a kifizetés, mint annak, akinek a postás viszi.

Forrás: Hirado.hu, M1

Címlapkép: kerdezzbatran.blog.hu

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close