ÉletmódKiemelt

Az egységes értékelőlap bevezetése a Kerek Világ Alapítványnál

A Kerek Világ Általános Iskolában egységes értékelő lapot dolgoztak ki, még pár évvel ezelőtt. Az iskola igazgatónőjével készített interjút a Kerek Világ Alapítvány a témával kapcsolatban.

A Kerek Világ Általános Iskola igazgatónőjével, Bergmann Éva gyógypedagógussal beszélgetek. Úgy tudom, hogy egy egységes értékelő lapot dolgoztak ki pár évvel ezelőtt.

-Igen a kolleganőmmel, Koncz-Salamon Szilviával dolgoztuk ki az egységes értékelőlapot az EFOP-3.1.6-16-2017-0007 azonosító számú, „Köznevelés esélyteremtő szerepének erősítése a KEREK VILÁG ALAPÍTVÁNY iskolájának szakmai fejlesztésével” elnevezésű pályázati program keretében. Gyógypedagógusként, a fejlesztő-nevelés oktatásban eltöltött hosszabb időszak alatt azzal szembesültünk, hogy nincs egy olyan egységes értékelő/mérő eljárás, amivel a gyermekek akár aktuális állapotát, akár az elmúlt évekhez hasonlított fejlődését számszerűen, vagy bármely jól áttekinthető módon nyomon lehetne követni. Évről-évre készítünk fejlesztési terveket, értékeljük a gyermekek elért eredményeit, de igazán összehasonlítható módon ez nem jelenik meg a különböző évek során „gyártott” papírokon. Nehéz visszakeresni egy adott időszakban lévő előrelépést, illetve elmaradást, vagy stagnálást a gyermekeknél. Ezért gondoltunk arra, hogy egy olyan értékelőlapot állítunk össze, amelyben nyomon tudjuk követni különböző időszakokban – fél éves stádiumokat választottunk erre -, a tanulók aktuális érettségi, fejlettségi szintjét, több terület vizsgálatán keresztül. Úgy szerettük volna elkészíteni ezt az értékelő lapot, hogy egyben a kollegáknak is segítségére legyünk az értékelések (fél évi- illetve az évvégi értékelések) elkészítésében. Ezért alapvetően a tantárgyi koncepciót követtük az értékelések összeállításánál, természetesen kiegészítve más fontos területekkel, pl. általános jellemzők, kommunikációs készségek, mozgásállapot, önkiszolgálási szint. Ezeken belül további alegységek vannak, amivel szerettük volna még áttekinthetőbbé és tagoltabbá tenni az értékelő lapokat.

Ezt az értékelő lapot az önök intézményében elkezdték már használni a pedagógusok vagy még nem építették be a mindennapokba?

-Ez az értékelő lap 2018. augusztusában került ismertetésre/bemutatásra úgy, hogy a tanévet megelőző napokban egy képzést tartottunk a kollegáinknak. Ettől a tanévtől kezdve folyamatosan használjuk. Erre a viszonylag rövid időre visszatekintve is sok információt ad a gyermekek fejlettségi szintjéről. Az értékelő lapokon jól látszik, hogy egy gyermek milyen területen lépett előre, illetve milyen területen van stagnálás az állapotában.

Ezeket az értékelő lapokat mások számára is elérhetővé tették, vagy csak az önök intézményében használják?

-Arra törekedtünk, hogy minél szélesebb körben mutassuk be szakmai körökben, több társintézménnyel voltunk kapcsolatban e célból az elmúlt időszakban. Megismertettük munkaközösségi program keretében Baranya, Somogy, illetve Tolna megyei intézmények halmozottan sérült gyermekek ellátásával foglalkozó szakembereivel. Igen kedvező fogadtatása volt ezeknek a bemutatóknak. Hozzátenném, hogy azért is, mert elég rugalmasan nyitva hagytuk a lehetőségét annak, hogy az intézmények, akik használatba veszik ezt az értékelő lapot, a saját elképzeléseiket is beleépíthessék.

Érkeztek-e esetleg visszajelzések az értékelő lap használatával kapcsolatban?

-Igen érkeztek. Folyamatosan szerettük volna nyomon követni, hogy mennyire válik be ennek a használata. Olyan visszajelzések érkeztek az ezt használó kollegáktól, hogy nagyon pozitívnak tartják, hogy a kérdések átfogóak, szerteágazóak, sok terület vizsgálatára ad lehetőséget.
Pozitívumként értékelték azt is, hogy több szakembernek, mozgásterapeutának, terápiás munkatársaknak az összehangolt munkájának/véleményének eredményeként születik meg egy-egy gyermeknek az értékelő lap szerinti dokumentálása. Emellett jónak tartották azt is, hogy  nagyban segíti a szöveges értékelések elkészítését:  olyan területek is nyilvánvalóvá válnak a kollegák számára, amire esetleg egy félévi/évvégi értékelés megírásakor nem is gondoltak, hogy milyen fontos is lenne erről a gyermek kapcsán beszélni.

Többen is úgy nyilatkoztak, hogy új kollegaként, vagy egy új csoportba kerülve, támaszként szolgált számukra az értékelő lap, amelynek korábbi eredményeit átolvasva egy-egy gyermek gyorsabb és alaposabb megismeréséhez segítette őket.
Ami negatívumként említődött az az, hogy viszonylag hosszú időt vesz igénybe a kitöltése…. Úgy gondoljuk, hogy egy súlyosan, halmozottan sérült gyermekről ez, a  nagyjából 1-2 óra alatt elkészíthető értékelő lap, rengeteg információt nyújt a szakemberek  számára. Ezzel pedig sok értékes, fejlesztésre fordítható időt spórol meg, hiszen támaszt nyújt a gyermek alapos megismeréséhez, vagy a további fejlesztési céljok kijelöléséhez ad támpontokat.

Kell-e valamit módosítani ezeken az értékelőlapokon, vagy így már megfelelő módon lehet használni?

-Úgy gondoljuk, hogy jelen formájában is megfelelően használható, de kezdettől az volt az elképzelésünk, hogy fontos lenne vizuálisan is jobban láthatóbbá tenni. Az informatikus kollegánk ennek a kidolgozásán munkálkodik. Most próbálgatjuk, hogy mi lenne ennek a legjobb megjelenési formája, hogy vizuálisan is tükrözze a képességstruktúrákat, ami segítséget nyújt abban, hogy első ránézésre is kiugorjanak a pozitív irányba fejlődő, a stagnáló, illetve a kiemelten fejlesztésre szoruló területek.

Köszönöm szépen, további sok sikert kívánok!

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close