KiemeltKultúra

Az Országház Bora pályázat harmadik helyezését nyerte el a PTE kadarkája

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete (SZBKI) kadarka kategóriában az előkelő III. helyezést érte el „Az Országház Bora” pályázaton.

Magyarország nemzeti és nemzetközi arculatának évszázadok óta fontos pillére a jó hírű magyar bor. Az Országház Bora pályázat célja kiválasztani azokat a kiemelten jó minőségű borokat, melyek reprezentációs alkalmakkor a magyar Országgyűlést képviselik.

A borkiválasztáson a minőségi kritériumoknak megfelelve minden olyan borászat indulhat, amely a magyar bortermelés tradícióit tartja szem előtt, illetve a történelmi magyar borvidéken működik. Az Országgyűlés ezzel a gesztussal is szeretné erősíteni az Alaptörvény Nemzeti Hitvallásában foglaltakat. A bormustrán a bortermelők mindazon palackozott, és különleges minőségű borai vehetnek részt, melyek a hazai előírásoknak megfelelnek, és Magyarországon kereskedelmi forgalomba kerültek.

Idén Magyarország 19 borvidékéről összesen 218 tételt küldött be 93 pincészet, ezek közül választotta ki a szakmai zsűri kilenc meghirdetett kategóriában “Az Országház Bora” cím idei nyerteseit. Ebben a népes és nívós mezőnyben érte el kadarka kategóriában a III. helyezést a PTE SZBKI által előállított nedű.

Fotó: PTE

Madaras Zoltán, a PTE SZBKI elnöke a friss hír kapcsán elmondta: „Örömmel tölt el, hogy a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Kadarka bora is tagja a magyar Országgyűlés reprezentációs célú borkínálatának. Ez a szakmai zsűri által adott elismerés is jelzi, munkánknak van eredménye, és még inkább megerősít abban, hogy a fejlődésben nem állhatunk meg. A magyar bortermelés az évszázados hagyományok tiszteletben tartása mellett mindig képes volt a megújulásra. Erre törekszünk mi is, ennek érdekében végezzük tevékenységünket több mint 70 éves múlttal rendelkező intézetünkben.” – hangsúlyozta az elnök.

PTE

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close