ÉletmódKiemelt

Befejeződtek az esélyórák a Kerek Világ Alapítványnál

Az EFOP-3.1.6-16-2017-00007 azonosítószámú „ A köznevelés esélyteremtő szerepének erősítése a KEREK VILÁG ALAPÍTVÁNY iskolájának szakmai fejlesztésével” című pályázat keretében szemléletformáló alkalmakat valósított meg a KEREK VILÁG ALAPÍTVÁNY.

16 alkalommal tartott általános-és középiskolás diákok számára érzékenyítő foglalkozásokat. Fontos szempont volt, hogy kisebb településeket vonjanak be a programba: így pl.: Szabadszentkirály, Vajszló, Sellye, Nagyharsány iskoláiba is eljutottak.

A pályázat során az esélyórák megtartásához kidolgoztak egy olyan szemléletformáló programot, amelynek főszereplői a fogyatékossággal élő emberek. A foglalkozások célja az volt, hogy védett környezetben, jó hangulatban, egy koordinátor támogatásával lebontsák a gátakat, oldják a félelmeket és a diákok olyan gyakorlati tudást szerezzenek, aminek birtokában bátrabban mernek kezdeményezni a hétköznapi életben. A szemléletformálást mindig a diákok életkorához, felkészültségéhez, esetleges érintettségeihez igazították. A feldolgozott témák változatosak voltak: látás- és mozgássérültség, autizmus, értelmi fogyatékosság. Minden alkalommal jelen volt három érintett fogyatékossággal élő tapasztalati szakértő. Bergmann Éva szakmai vezető elmondta, hogy bíznak abban, hogy az érzékenyítő munkájuk nyomán a felnövekvő generációk nyitottabban viszonyulnak majd a fogyatékossággal élő személyekhez, és gondolkodásukban természetes elemként jelenik meg például az akadálymentesítés, esélyegyenlőség, egyenlő elérés elve, és az önálló életvitelhez való jog gondolata is.

 

A Kerek Világ Alapítvány közleménye és címlapképe

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close