KiemeltKörnyezetvédelem

Begyűjti a pécsi állatkert a kidobásra szánt ételeket

Elektromos autóval fogja összeszedni a pécsi állatkert az el nem adott élelmiszereket – jelentették be az eszéki állatkerttel közösen tartott konferencián. Kővári János nyitóbeszédében reményét fejezti ki, hogy a horvát partnerekkel még sok hasonló programot tudnak megvalósítani a pécsiek – írja a bama.hu.

-A fenntarthatóság számomra személyes ügy, hiszen 2011-ben a pécsi önkormányzatnál magam kezdeményeztem, hogy a várost a fenntartható fejlődés pályájára állítsuk. Akkor ezt úgy hívtuk, hogy Ökováros-Ökorégió program, ugyanis nemcsak Pécsnek, de a megyének is egy ilyen irányt szerettünk volna szabni – mondta el Kővári János  a nyitóbeszédében a 2RegionsZOOSustain horvát-magyar határon átnyúló projekt konferenciáján, melyet Pécsett a Baranya Megyei Közgyűlés dísztermében tartottak hétfőn.

Az Összefogás Pécsért Egyesület elnöke és Pécs város megyei fejlesztési biztosa reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a jövőben is sok hasonló program tud megvalósulni az eszéki partnerekkel.

A 2RegionsZOOSustain projekt lényege, hogy mind az eszéki mind pedig a pécsi állatkertnél a körkörös gazdaság alapelveit alkalmazzák. Ennek érdekében Pécsett beszereznek egy elektromos autót, ennek segítségével betudják gyűjteni az nagykereskedelmi élelmiszerláncoknál megmaradt élelmiszereket, amelyek alapesetben a szemétben landolnának, másrészről az állatifogyasztásra nem alkalmas maradékok feldolgozásában is segítséget nyújtanak: ezeket komposztálni fogják. Az eszéki állatkert a projekt során egy fahulladékot feldolgozó kazánt szerez be. A két állatkert együttműködése során gyermekworkshopokat szerveznek a környezettudatosság jegyében.

Kővári János kijelentette: minden fejlesztés hasztalan lenne, ha a hétköznapi embereket nem sikerülne meggyőzni, hogy környezettudatosan éljenek. A képviselő szerint minden hasztalan volna, ha nem sikerülne meggyőzni a hétköznapi embereket, hogy környezettudatos életmódot válasszák. Kővári János úgy véli, hogy ebben nagy segítségükre lehet a Pécsi Tudományegyetem mellett (melyet a világ legzöldebb egyetemei között tartják számon), a helyi civil szervezetek is.

 

Forrás és címlapkép: Bama.hu.

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close