KiemeltKultúra

Beköszönt a készülődés és várakozás időszaka

Advent első vasárnapján felizzik az első gyertya, ezzel egy nappal közelebb kerülünk a szeretet ünnepéhez, a karácsonyhoz.

A december már itt kopogtat az ajtónkon, hamarosan beköszönt az igazi, hamisítatlan karácsonyi hangulat. Megtelik a város karácsonyi díszekkel, elkezdődik az ünnepi készülődés, és november 28-án vasárnap pedig már meg is gyújthatjuk az adventi koszorú legelső gyertyáját.

De vajon honnan is ered az adventi koszorú?

Az adventi koszorú általában örökzöld ágakból font, négy – ritkábban több – gyertyával díszített koszorú, amely az adventi időszakot szimbolizálja. A koszorú négy gyertyája a karácsonyig tartó négy hetet jelképezi.

Már a pogány korban is ismerték az örökzöld koszorút: a fény és a tavasz iránti vágyakozást szimbolizálta. Ahogy a kereszténység egyre inkább terjedt –  főként a bencés és ciszterci szerzetesek által –, úgy kapott egyre inkább vallásos jelentőséget.

A ma ismert, gyertyákkal díszített koszorút legelőször 1839-ben Johann Hinrich Wichern misszióalapító lelkész készítette el az általa alapított hamburgi Rauhen Haus gyermekotthonban. Már egy évvel korábban, 1838-ban gyertyagyújtással jelölte az adventi időszak napjait: karácsonyig mindennap meggyújtott egy újabb és újabb gyertyát egy tartóban, ennek köszönhetően karácsony napjára az összes gyertya égett. A gyertyákat egy két méter átmérőjű, örökzölddel díszített fa kerékre helyezte, ez volt a ma ismert adventi koszorú elődje. A koszorún 20 piros gyertya jelképezte a hétköznapokat, négy fehér pedig az advent vasárnapjait. (1839-ben a karácsony szerdára esett, így az adventi időszak 24 napos volt.)

Nagyjából egy évszázadon át az adventi koszorút csak az evangélikus, főleg ifjúsági körökben terjedt el: a katolikusoknál valószínűleg csak az első világháború után jelent meg. Az idő előreszaladtával az adventi koszorú megjelenése is egyszerűsödött: a hétköznapokat már nem jelölték, így mindösszesen csak négy gyertya szimbolizálta az adventi vasárnapokat.

Az adventi koszorú jelentése

A keresztény világban az adventi koszorú formája Isten örökké való szeretetét jelképezi, az örökzöld ágak pedig a reményt és az életet, a gyertyák a növekvő fényt, Jézus eljövetelének közeledtét. Az adventi koszorút a gyertyák mellett almák és vörös szalagok is díszíthetik: az almák a bűnbeesést és a megváltást jelképezik, a vörös szalag pedig a keresztény imádatot jelentik.

A négy gyertya az advent négy hete mellett négy fogalmat is jelképez: az első a hitet, a második a reményt, a harmadik az örömöt a negyedik pedig a szeretetet. A katolikus világban a gyertyák színei általában megegyeznek az advent időszakának liturgikus színeivel: három lila és egy rózsaszín. A rózsaszín gyertyát advent harmadik vasárnapján gyújtják meg.

Áldott készülődést kíván a Pécsiérték.hu szerkesztősége minden kedves olvasónak!

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close