KiemeltKultúra

Bertók Gábor vezeti januártól a pécsi Janus Pannonius Múzeumot

Az intézmény régész-főmuzeológusa, jelenlegi megbízott igazgatója, Bertók Gábor vezetheti 2022. január 1-jétől öt éven át a pécsi központú, megyei közgyűjteményi feladatokat ellátó Janus Pannonius Múzeumot. 

A nyáron kiírt pályázat lezárásáról zárt ülésen hoztak döntést a képviselők. A közgyűjtemény korábbi igazgatójának, Csornay Boldizsárnak a megbízatása idén januárban járt le, utódját azóta két vezetői pályázaton kereste az önkormányzat – eredménytelenül.

Péterffy Attila, Pécs polgármestere májusban közölte az MTI-vel, hogy – egy éven belül immár harmadik alkalommal – újra pályázatot írnak ki a Janus Pannonius Múzeum igazgatói posztjára. Ennek oka a városvezető kommünikéje szerint az volt, hogy egy tavaly szeptemberi kiírás eljárástechnikai problémák miatt eredménytelenül zárult, az idén februárban kiírt pályázat eredményét pedig megvétózta az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A megvétózott második pályázat eredményeként a polgármester úgy döntött, hogy június 1-jétől öt éven át a Janus Pannonius Múzeum régész-főmuzeológusa, Bertók Gábor vezetheti az intézményt.

A múzeumokra vonatkozó jogszabály alapján azonban az igazgatót akkor nevezhette volna ki az önkormányzat, ha ahhoz az emberi erőforrások minisztere egyetértését adja – mutatott rá korábbi tájékoztatásában a polgármester, hozzátéve, hogy a szaktárca államtitkára “megvétózta az új igazgató kinevezését, mégpedig mindenféle indoklás nélkül“.     Ebben a helyzetben, jogilag nem tehetett mást Pécs önkormányzata, mint hogy újabb vezetői pályázatot írt ki. Jelezte májusban azt is, hogy az újbóli pályáztatás idejére Bertók Gábort bízták meg a Janus Pannonius Múzeum igazgatói feladatainak ellátásával.

 

MTI

Címlapkép: Janus Pannonius Múzeum

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close