ÉletmódKiemelt

BioNTech: A harmadik oltás jelentősen megerősíti az immunválaszt

A harmadik, megerősítő oltás nem csupán helyreállítja az új típusú koronavírus okozta Covid-19 elleni védelmet, hanem jelentősen meg is erősíti az immunválaszt, a szervezet védekező rendszerét – mondta a BioNTech német vállalt egyik alapítója egy vasárnapi interjúban.

Ugur Sahin azért nyilatkozott a Bild am Sonntag című német lapnak, hogy Németországban aggodalmat okoz az oltottak körében regisztrált SARS-CoV-2-fertőződések számának emelkedése.
A német BioNTech és az amerikai Pfizer együttműködésével kifejlesztett vakcináról a különböző vizsgálatokból, köztük az Izraelben gyűjtött adatokból tudható, hogy a frissítő oltással is rendelkező felnőtteknél hússzor ritkábban fordul elő megbetegedés, a védelem a súlyos lefolyású megbetegedésről pedig 97 százalékra növekszik.

A frissítő adag „ nagyon jól védi a beoltott személyt a betegség ellen, de segít továbbá a fertőzés láncok megszakításában is, és csökkenti az új, problémás vírusváltozatok kialakulásának valószínűségét”, ami „átsegíthet minket a közelgő nehéz télen” – mondta el a BioNTech vezetője a világhírű magyar kutató, Karikó Katalin vezetésével kifejlesztett, hírvivő RNS (mRNS) nevű technológiára épülő vakcináról.

A biológiai kutatóvállalat tásalapítója és igazgatója elmondta, hogy Izraelben, Nagy-Britanniában és az Egyesül Államokban gyűjtött adatok két trendet mutatnak. Az egyik az, hogy az oltással szerzett védettség a Covid-19 bármilyen fajta lefolyásától a negyedik hónaptól csökken, a hatodik hónaptól pedig erősen süllyed. Ugyanakkor a súlyos megbetegedéstől a kilencedik hónapig megbízhatóan óv a vakcina. Ez a másik trend.

Mindez azt jelenti, hogy a megfertőződött oltottak megbetegedése az esetek túlnyomó többségében enyhe vagy legfeljebb közepes lefolyású, és ritkán fordulnak elő kórházi kezelést igénylő esetek.

Súlyos megbetegedés főként az időseknél fordulhat elő, vagy egyéb betegségek, túlsúly, vagy gyógyszerekkel mesterségesen meggyengített immunrendszer miatt veszélyeztetett emberek körében – mondta Ugur Sahin.

 

MTI

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close