KiemeltKultúra

Egy vatikáni kertész, aki Olaszországot Pécsre váltotta (VIDEÓ)

Alessandro Reali a Vatikán kertészeként dolgozott 28 éven át a római pápák nyári rezidenciáján, Castel Gandolfóban. Aztán a szíve Magyarországra hozta, és most Baranya megyében él magyar feleségével, Ágnessel. A hirado.hu videójában nemcsak szemet gyönyörködtető felvételeket láthatnak, de azt is megtudhatják, mit tett II. János Pál pápa, amikor szembetalálkozott a kertész traktorjával.

A Rómától húsz kilométerre délre, az Albanói-tó feletti sziklaszirten épült épületegyüttes, a Castel Gandolfo a 17. század első felétől szolgált az egyházfők nyári rezidenciájaként. Alessandro a pápai rezidencia 55 hektáros területéért és a hozzá tartozó gazdaságért felelt 28 éven át.

Az 55 hektáros területen kezdetben 24, majd később 14 kertésszel dolgozott együtt a legelőn, a zöldségeskertben, az olívaültetvényen, az olívasajtoló üzemben, a díszparkban. Locsolt, metszett, permetezett, traktorozott, a pápák ajándékba kapott különleges növényeit, a nyolcszáz éves olajfákat, a pázsitot, a gyönyörű virágokat gondozta.

Három pápát szolgált Alessandro a 28 év alatt, és mindhárom pápával különleges kapcsolatot ápolt.

Isztriai nyaralásból szerelem

A pécsi születésű Zengő Ágnes húsz éve egy isztriai nyaralás során ismerkedett meg Alessandróval, akiről nem is sejtette, hogy a pápai rezidencián főkertész. A találkozásból szerelem, majd házasság lett, és néhány év múlva Ágnes is a Vatikán nyári rezidenciájára költözött. Két gyermekük született, akikkel Ágnes később hazaköltözött, férje pedig egy éve érkezett Baranyába utánuk.

A videót IDE kattintva a Hirado.hu weboldalon lehet megtekinteni.

hirado.hu

Címlapkép: hirado.hu

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close