GazdaságKiemelt

Egyelőre nem tankolnak kevesebbet az autósok – ez azonban változhat

Jelenleg nem tankolnak kevesebbet az emberek a Magyar Ásványolaj Szövetség szerint, annak ellenére, hogy az elmúlt hetekben jelentősen nőtt az üzemanyagok literenkénti ára – írja az infostart.hu.

Grád Ottó a szervezet főtitkára biztos abban, hogy a negyedik negyedévben, befolyásolni fogja az üzemanyag eladási értékét, ha tartósan magasan marad az üzemanyag ár. Szerinte a családi költségvetés sokkal gyorsabban reagál, szerinte ugyanis a családi büdzsé általánosságban egy meghatározott összeget tud üzemanyagra fordítani, viszont ha magasabb az ár, akkor ebből a keretből kevesebb fog üzemanyagra fordulni.

Az első háromnegyed évben a benzin és a gázolaj kiskereskedelmi forgalma meghaladta az előző év azonos időszakának értékesítési adatait Magyarországon. Az előző évi összevetésben benzinből mintegy 2 százalékkal, gázolajból 6 százalékkal sikerült többet értékesíteni – mondta érdeklődésünkre a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára.

Grád Ottó hozzátette: 2019-re vetítve már nem ilyen fényesek a számok. A motorbenzinek értékesítése az elmúlt évben 7 százalékkal, a gázolajé több mint 8 százalékkal esett vissza. Ehhez képest tudtak most elérni pozitív eredményeket. A gázolaj esetében szinte sikerült ledolgozni a visszaesést, a benzin esetében azért ez a szám még elmarad a 2019-es szinttől – mondta a főtitkár.

Grád Ottó arról is beszélt, hogy nem tudnak olyan piaci elemzésről, amely azt vizsgálta volna, hogy mekkora az az árnövekedés, ahol a vásárlók egy része jelentősen kevesebbet használja a gépkocsiját. Itt azért figyelemmel kell lenni egy másik kérdésre, ez pedig a szezonális járműhasználat. A téli időszakban eleve visszaesik az üzemanyag-értékesítésen belül a benzin részaránya, tehát nagyon nehéz megmondani, hogy a visszaesés a fogyasztásban a normál gépjármű-használati szokásokkal vagy az áremelkedéssel magyarázható, vagy pedig éppen a kettőnek milyen mértékű a része abban, hogy csökken esetlegesen a benzin értékesítése.

infostart.hu

Címlapkép: MTI/Mihádák Zoltán

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close