GazdaságKiemelt

Egyeztetés indul a pécsi lakásgazdálkodási koncepcióról

Elkészült a pécsi lakásgazdálkodási koncepció vitaanyaga. A 240 oldalas dokumentumot vitára bocsátja az önkormányzat, amelybe bevonja az érintett civil szervezeteket is.

A pécsi városvezetés választási programjának egyik főbb eleme a lakhatási biztonság javítása a város népességfogyásának megállítása érdekében. Pécs nem lehet megújuló város anélkül, hogy a lakhatási mobilitás növelénék, a különböző társadalmi csoportok igényeit kielégítenék, valamin a különböző státuszú lakásokból álló lakásállomány fejlesztése nélkül. A pécsieket érintő lakhatási problémát csak átfogó szemlélettel, a jelenlegi, elavult lakásgazdálkodási rendszer egészét alapjaibanátformáló programmal lehet megoldani.

– Több lépést is megtettünk már azért, hogy a választási programban vállaltakat teljesítsük. A Pécsi Építési Szabályzat módosításával lehetőséget teremtettünk 400 új, piaci lakás megépítésére, és a napokban meghirdettük a fiatalok első otthonteremtését támogató Dénesi Ödön programot, amelynek keretében kedvezményes áron biztosítunk építési telkeket a Pécsett letelepedő fiatalok számára. A Városi Tőkealap kapcsán azt tervezzük, hogy a helyi építőipari cégeket forráshoz segítjük annak érdekében, hogy élénkítsük a pécsi lakásépítéseket. Az önkormányzati lakásgazdálkodás megújítása kapcsán pedig első lépésként teljes egészében felmértük a pécsi lakásállományt, hogy lássuk a kiindulási állapotot. Ezt követően, az eredmények ismeretében készült el a lakásgazdálkodási koncepció, amely kijelöli azokat a célokat, amelyeket szeretnénk megvalósítani a pécsi lakhatási mobilitás fejlesztése érdekében 

– mondta Nyőgéri Lajos, Pécs szociális területért felelős alpolgármestere.

A szakértők által összeállított lakásgazdálkodási koncepció elsősorban a városi bérlakás-állományra vonatkozik, de kapcsolódik a városfejlesztés és a társadalomfejlesztés területekhez is. A dokumentum szerint a pécsi önkormányzat alapvető célja, hogy egy megfizethető lakásállomány hozzanak létre a különböző jövedelmi helyzetben lévő háztartások számára, valamint a mintegy 4000 lakásos pécsi lakásállomány racionalizálása révén hatékonyabb, gazdaságosabb és áttekinthetőbb lakásgazdálkodás és – üzemeltetés kialakítása.

– A koncepció megfogalmazza az alapvető törekvéseinket. Egyrészt az önkormányzati bérlakások minél nagyobb részének felújítását, komfortfokozatának magasabb szintre emelését szeretnénk elérni. Másrészt azt, hogy az önkormányzati lakásállomány gazdálkodását rendezett, átlátható és korrekt jogi és gazdálkodási szabályok határozzák meg. Ez egyben azt is jelenti, hogy gátat szeretnénk szabni az önkormányzati lakások használatában eddig kialakult negatív tendenciáknak, így például megszüntetjük a nem fizetés és a lakásfoglalás korábban kialakult káros gyakorlatát. Harmadrészt pedig kifejezett törekvésünk, hogy a lakásgazdálkodás elősegítse Pécs város lakosságának megtartását, és a pályakezdő fiatalok, a kisgyermekes családok, és a szociálisan nehéz helyzetben élők mellett a nyugdíjasok igényeit is korszerű megoldásokkal tudja kielégíteni

 – mondta el Fogarasi Gábor, a Közgyűlés Népjóléti és Sport Bizottságának elnöke.

A koncepciót a lakhatási területen tevékenykedő civil szervezetek képviselőinek bevonásával bocsátotta társadalmi vitára a pécsi önkormányzat. A civilektől érkező észrevételek értékelését követően a közgyűlés vitatja majd meg a város végleges lakásgazdálkodási koncepcióját. 

Forrás: Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata

Címlapkép: Mindmiester.com

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close