ÉletmódKiemelt

Egyre nagyobb migrációs nyomás nehezedik Magyarország déli határára

Átlagosan naponta 380 határsértőt állítottak meg a rendőrök és a katonák a múlt héten a déli határnál. Ez megint az elmúlt évek egyik legrosszabb adata. Orbán Viktor a parlamentben kijelentette, hogy a magyar bevándorláspolitika változatlan, „őrizzük a határt”, annak ellenére, hogy „Brüsszelből rendszeresen hátba lövik Magyarországot”. Viszont, ha az unió belső tagállamai kérik, akkor nekik átengedjük a bevándorlókat – hangzott el az M1 Híradójában.

A legtöbb próbálkozás továbbra is Csongrád-Csanád megyében van. A rendőrök éjjel három embercsempészt és több csoportban összesen 85 illegális migránst tartóztattak fel. A bevándorlók szír és afgán állampolgárnak vallották magukat, de ezt semmivel sem tudták igazolni.

A helyiek már a saját bőrükön is érzik, hogy nő a nyomás – erről Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere beszélt az M1-nek, aki hozzátette: a migránsok ráadásul egyre erőszakosabbak, már bűncselekményeket is elkövetnek, ez is aggasztja helyieket.

Aggodalommal tölti el a lakosságot az a kérdés, hogy ha már a határt védő rendőröknek nekimennek csoportosan és gázspray-vel fújják le őket, vagy bármi fizikai atrocitás keletkezik a határon, akkor mi történik a polgári lakossággal, ha bejutnak a városba. Eddig ez nem volt jellemző, de ma már bejutnak a belterületre, és igénybe veszik az intézményeket, és most már előfordulnak bűncselekmények is” – mondta a polgármester.

A kormány a hétvégén tett közzé a közösségi oldalán egy videót a határsértőkről. A képeken jól látszik, hogy a migránsok csoportokba verődnek, és létrákon is próbálnak átjutni a több méter magas szögesdrótkerítésen. A bevándorlók magyar határt őrző egyenruhásoktól sem riadnak vissza. A hatóságok azonban szinte minden alkalommal gyorsan a helyszínre érnek és megakadályozzák a migránsok kísérleteit.

A többség nem várakozik. Sőt, sokan napi szinten próbálkoznak, van aki egymás után akár tízszer is elindul az Európai Unió határa felé.

A balkáni útvonal megtelt, Afganisztán felől pedig új migránshullám indulhat, ezért határokat meg kell erősíteni – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben. A kormányfő azt mondta: Brüsszel elárulja Európa békéjét, de Magyarország a politikai nyomás ellenére meg fogja védeni határait.

Újabb eljárást indítanak a határzárat biztosító magyar törvényekkel szemben. A magyar kormány ebben a kérdésben nem enged, minden politikai nyomás ellenére meg fogjuk védeni Magyarország határait az illegális bevándorlással szemben. Fölfogásom szerint, amit ma Brüsszel tesz az árulás Magyarország, sőt Európa békéjének és biztonságának elárulása. Ha az Európa kényelmes belsejében élő országok kormányai kívánják, átengedjük a Németországba igyekvő migrásokat” – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Orbán Viktor azt mondta: a migrációról kiújuló vita szétfeszíti az Európai Unió egységét, a nézetkülönbségek áthidalhatatlanok, ezért Magyarország azt javasolja Brüsszelnek, hogy a migrációval kapcsolatos minden hatáskört adjon vissza a tagállamoknak.

M1, Hirado.hu

Címlapkép: lokal.hu archív

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close