EgyébKiemelt

Egyre több rókát látni Pécs lakott területein

Újra megjelentek a rókák Pécs lakott területein. A pécsi városvezetés szerint az elmúlt időszakban megszaporodtak a lakossági jelzések, néhány hete egyre gyakrabban jelennek meg az állatok a lakott területeken. A napokban például a Magaslati úton, a Tettye téren, a vasútállomás környékén, Gyükés, Donátus, Bálics és Patacs területén is láttak rókákat, de a Köztársaság téren és a belvárosban is észleltek egy-egy példányt.

A rókák alkalmazkodóképessége kiváló, a városban is feltalálják magukat, és mivel a természetes élőhelyük egyre jobban visszazorul, a lakott területeken keresnek maguknak élelmet. A róka ugyan vadállat, de emberre nem támad, sokkal inkább elkerüli őket. Rendszeresen vakcinázzák a rókákat, így Baranya megyében hosszú évek óta nem ismert a veszettség jele a rókákban, ugyanakkor nem árt kerülni velük a kontaktust.

A lakott területekre tévedt állatokat semmiképpen ne simogassuk, és ne fogjuk meg vagy be őket, mert befogásuk az erre kijelölt szakemberek feladata. Emellett kerülni kell az elhullott állat testének érintését is. A veszettség az állat nyálával terjed, de olyan bőrbetegségek azonban érintés útján kerülhetnek át emberre és kutyákra, mint például a rühösség, gombás fertőzés vagy bolhásság.

Azzal tarthatjuk őket távol, ha a környezetünket tisztán tartjuk, a rókák számára lehetséges táplálékot jelentő “éléskamrák” felszámolásával, vagy tudatosabb hulladékgyűjtéssel.

Szükség esetén a Pécsi Közterület-felügyelet is ki tud helyezni élvefogó csapdákat, de kizárólag csak magánterületen, a tulajdonos beleegyezésével, amit, a felügyelet honlapján (pecsiktf.hu) található elérhetőségek valamelyikén lehet kérelmezni, de csak azoknak, akik biztonságukat, háziállataikat vagy vagyontárgyaikat féltik az állatoktól, és nem tudják őket távol tartani kertjüktől, udvaruktól. Az élve befogott rókákat a közterület-felügyelet munkatársai lakott területen kívül engedik újra szabadon.

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close