KiemeltKultúra

Elindult a Pécs Lit irodalmi fesztivál

A Csorba Győző Könyvtár és a Jelenkor közös szervezésű rendezvénye a Pécs Lit, ami egy menő irodalmi fesztivál. A megnyitó szeptember 14-én volt a Művészetek és Irodalom Házában.

A pécsi irodalom a 20. században vált legendássá, és nagy alakjait is emlegette Ágoston Zoltán, az 1958-ban indult, s szintén a város meghatározó folyóiratának, a Jelenkornak főszerkesztője. A fesztivál kapcsán pedig kijelentette: „Ez egyfajta manifesztációja annak, hogy Pécs milyen erős irodalmi műhely.” Miszler Tamás, a Csorba Győző Könyvtár igazgatója elmondta: intézményüknek már névadója okán is követnie kell az irodalmi hagyományokat, és felhívta a figyelmet arra is, hogy Pécs emblematikus írói, Weöres, Várkonyi, Csorba, Bertók mind könyvtárosok is voltak

Hivatalosan Péterffy Attila polgármester nyitotta meg a rendezvényt. Szerinte a fesztivál túlmutat az irodalmon, a pécsiség megnyilvánulása. Azt is hozzátette: a városnak küzdeni kell kulturális intézményeiért, de a pécsiséghez hozzátartozik, hogy „ha megszűnik egy fesztivál – a POSZT -, hát születik helyette egy másik.”

Dr. Nagy Imre, a PTE BTK professor emeritusa Csorba Győzőről emlékezett meg a tőle megszokott filológiai alapossággal. Beszédében az archívum filozófiai fogalmát vette alapul, mely a lelki rend, világkép kapcsán egyfajta személyes mitológiára utal, melynek főszereplői: az archkon és a scolar. Előbbi, a mester és egyben apafigura Várkonyi Nándor, aki maga a személyes arculatot kapott az idő. Várkonyi valóban millió években mozgott otthonosan – elég csak a Sziriat oszlopai című művére gondolnunk. Csorba Apasirató című versében búcsúzik Várkonyitól. Az apai hagyomány letéteményezésének helyéül Várkonyi Pécset jelöli ki Csorba számára.

 „Nekem a város mindörökre.” -írta Csorba Győző a Séta és meditáció című, sokat idézett versében. De vajon mire véljük ezt a mondatot? Szerelmi vallomásnak talán? A professzor felhívta a figyelmet arra, hogy Csorba az ötvenes években el akart költözni Pécsről, mindössze a fővárosi pénzkereseti lehetőség és lakásszerzés bizonytalansága miatt maradt végül a baranyai megyeszékhelyen. Érzékenyebb lelkű olvasók észre is vehetik a keserédesbe forduló Pécshez való viszonyt, mely több szövegben megjelenő árny – például a Flóra pihenő sötét tónusainak megjelenítésében. Vajon úgy értette, az idézett részt, hogy „ez jutott nekem”?

„Csorba mindig mást is mond, mint amit gondolnánk!” – intett óva Nagy Imre professzor, majd megosztotta az egybegyűltekkel a következőket: a költő a Séta és meditáció egyik első megjelenésekor a várost dőlt betűkkel nyomatékosította, egy későbbi kiadásban viszont ezt tovább fokozta: a korábbi dőlt helyett csupa nagybetűvel VÁROS Pécs. „Ez már kinyilatkoztatás, a letéteményezés felismerése és vállalása. A VÁROS már-már szakrális fényt kap.” 

Programok: https://www.facebook.com/pecslitfesztival/

PTE

Címlapkép: PTE

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close