ÉletmódKiemelt

Emberhalász Misszió Alapítvány, ahol a szenvedélybeteg fiatalok számára nyújtanak segítséget

Ma Magyarországon egyre nagyobb problémává válik a fiatalkorúak körében a szenvedélybetegség, legyen szó drog-, vagy alkoholfüggőségről. Mivel ők fiatalok, a szenvedélybetegségük révén sokkal nehezebben tudnak az életben boldogulni. Ahhoz, hogy mindegyikük megtalálja a saját életútját, segítségre van szükség, ebben vállal hatalmas szerepet az Emberhalász Misszió Alapítvány.

A szenvedélybetegségek kialakulása egy folyamat, amelyben minden negatív tényező növeli ezen folyamat tovább haladását, ez esetben a szenvedélybetegségek kialakulását, amely sajnos egyenesen úton vezet ahhoz, hogy ezek a fiatalkorúak már elég korán az élet rossz útjára tévednek, ahonnan bizony nehéz kikeveredni.

Ilyenkor legtöbbször a rehabilitációs intézetek által nyújtott programokon vehetnek részt, amely során elindulhatnak azon az úton, amely kijózanítja őket, és megmutatja, hogy függőség nélkül is lehet tovább élni.

Könözsy Zsolt, az Emberhalász Misszió Alapítvány vezetője céljaként tűzte ki, hogy azokon a fiatalkorúakon segítsen, akik valamilyen káros szenvedély hálójában rekedtek. 2016-ban hozta létre az Emberhalász Misszió Alapítványt azzal a céllal, hogy segítse a kallódó, beilleszkedési zavarokkal küzdő, narkomán vagy egyéb függőségekben szenvedő fiatalokat.

Fotó: Emberhalász Misszió Alapítvány

Legfőképpen szenvedélybetegekkel és olyan fiatalokkal foglalkozunk, akik hátrányos helyzetben vannak és ezen belül a problémás gyermekek védelmében is megtaláltuk a helyünket, akik vagy szerhasználat előtt állnak, illetve már benne vannak. – mondja Könözsy Zsolt a kuratórium elnöke. Az alapítvány igyekszik a bajba jutott fiataloknak segítséget nyújtani, hogy kikerüljenek ebből az „ördögikörből”. – Én sajnos érintett voltam a témában, fiatalkoromban elcsúszott az életem és szerhasználó lettem. 2006-ban kijózanodtam és új életet kezdtem, motivációmmá vált, hogy segítsek azoknak a fiataloknak, akik belesodródnak a szerhasználatba, a függőség bármilyen formájába.

Viszonylag korán kezdik a bajbajutott gyerekek a szerhasználatot: az alapítványnál vannak olyan fiatalok, akik már 12-13 éves korukban váltak szenvedélybetegekké.

Sajnos már ez a korosztály is érintett. Magyarországon alakulnak már kimondottan tinik számára létrejött rehabilitációs intézetek, ahol sok fiatalkoróval foglalkoznak. Sajnos kijelenthető, hogy Magyarországon ez már probléma.

Ahhoz, hogy minél előbb „tisztább” életet élhessenek ezek a fiatalok, minél előbb el kell kezdeni a rehabilitációjukat. Az Emberhalász Misszió Alapítvány kompetenciafejlesztéssel foglalkozik, ezen belül szám szerint összesen 20 kompetenciával dolgoznak, melyeken keresztül igyekeznek olyan képességeket átadni a számukra, amelyek segíthetik őket egy jobb élet kezdetéhez.

A program, amivel dolgozunk egy Kanadából adaptált program, drogrehabilitációs intézmények is alkalmazzák. Kanadában már hatvan éve működik ez a program, Magyarországon pedig körülbelül 20 éve, mindez nagyon jó hatékonysággal. Ha a kompetenciák és képességek működnek ezeknél a fiataloknál, akkor nincs szükségük a szerhasználatra. – ismerteti Könözsy Zsolt.

Fotó: Emberhalász Misszió Alapítvány

Az említett kompetenciaátadás során a függőségben szenvedő fiatalok rengeteg ismerettel gazdagodnak, melyeket ha sikeresen alkalmazzák soha többé nem kell azokhoz a szerekhez nyúlniuk, amelyek miatt szenvedélybetegekké váltak. Megkapják a hatalmas kezdőlökést egy sokkal jobb élet újtára lépéséhez.

A program sikeressége leginkább attól függ, hogy mennyire tesznek eleget a fiatalok azoknak a kompetenciáknak, melyeket a program során átadnak számukra. Számban nem igazán lehet mérni, mert minden gyermek más, és a leszokáshoz vezető folyamat egy hosszútávra nyúló segítség a számukra.

Az, hogy mennyire együttműködőek egy igen érdekes kérdés. Magát az egész folyamatot nehéz számszerűsíteni. Azok a gyerekek, akikkel mi kapcsolatba kerülünk, azokat nyomon követjük, és segítünk abban, hogyha elakadás van az életük során, akkor továbbra is segítséget tudjunk számukra nyújtani. Jó lenne, ha tudnék egy számot mondani, amiről azt mondanám, hogy teszem azt 100 gyerekből 80 gyermeknek működik az élete, de igazából soha nem csináltunk egy ilyen mérést, hiszen mi úgy látjuk, hogy ez egy nagyon hosszútávú segítség.

A csoportos foglalkozások mellett egyéni esetkezelésekre is van lehetősége a fiataloknak az alapítványnál. Az egyéni foglalkozások segítik az alapítványt abban, hogy nyomon tudják követni a programban résztvevő fiatalok életútját.

Fotó: Emberhalász Misszió Alapítvány

Ahhoz, hogy ez még sikeresebb lehessen az Emberhalász Misszió Alapítvány célul tűzte ki, hogy legyen támogatott lakhatásuk.

Azok a gyermekek, akik a gyermekvédelemből kerülnek ki a nagybetűs életbe, azok továbbra is kaphassanak segítséget, és esetleg a lakhatásukat is megoldjuk, illetve tudjuk őket támogatni, mint pszichésen, lelkileg, mentálisan.

Az alapítvány évek óta szeretne egy olyan ingatlant, ahol 12 fővel eltudnának indulni, viszont az alapítvány anyagi helyzete egyelőre nem igazán engedheti meg, hogy ez a cél megvalósulhasson.

Mondhatjuk, hogy ez a rövid-, közép-, és hosszútávú célunk. Abban, hogy ők józanok tudjanak maradni, hogy a hatékonyságunk mérhető legyen, hogy a programban résztvevő fiatalok milyen sikerrel veszik az akadályokat, ezekhez szükséges volna ez az ingatlan, hogy így könnyebben tudjuk nyomon követni a fejlődésüket, haladásukat.

A program során az elsődleges cél, hogy olyan információkat, tudást adjanak át a gyermekek számára, amelynek köszönhetően a későbbi problémáik során bátran tudnak segítséget kérni. A programban résztvevő fiatalok nagyrésze alul szocializálódott, emiatt nem tudják, hogy kérhetnek segítséget a problémáik leküzdéséhez.

Egy biztos, hogy azokkal a képességekkel, amikkel mi foglalkozunk velük egy nagyon-nagyon fontos dolgot ad át számukra; tudjanak segítséget kérni. Mindez azért kell, hogy ne maradjanak egyedül a problémáikkal, hogy nem kell egyedül mindent megoldaniuk. Ezek a gyerekek eléggé alul szocializáltak, nehezen teremtenek kapcsolatot, nehezen alakítanak ki bizalmi kapcsolatot. Legfőképpen ez volt az elsődleges célunk, hogy olyan kapcsolatot alakítsunk ki a gyerekekkel, ami egy ilyen szeretet-kapcsolat, bizalmi kapcsolat, hogy a jövőben bátran tudjanak segítséget kérni.

Az alapítvány országosan járja az intézményeket prevenciós jelleggel, valamint azzal a céllal, hogy minél több bajba jutott fiatalnak tudjon segítséget nyújtani.

Ahhoz, hogy az említett ingatlan az alapítvány rendelkezésére álljon, anyagi fedezetre van szükség, amely egyelőre sajnos nem elegendő a cél megvalósításához. Az Emberhalász Misszió Alapítvány számára bárki adományozhat a cél érdekében. Rengeteg fiatal segítségét segítené elő a célként kitűzött ingatlan.

Az alábbi módokon lehet az alapítvány munkáját segíteni:

Pénzadomány

Emberhalász Misszió Alapítvány

Bankszámlaszáma: 10300002-10664754-49020019

IBAN: HU61 1030 0002 1066 4754 4902 0019

Adó 1%-ával

Emberhalász Misszió Alapítvány

Adószám: 18847310-1-02

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close