GazdaságKiemelt

Érdemes még az év vége előtt babakötvény-számlát nyitni

Már több mint 262 ezer gyermeknek van babakötvénye. Ez az egyik legjobb magyar befektetés, és ha számlára a befizetés decembe3-ig beérkezik, akkor még erre az évre is jár az állami támogatás.

A Pénzügyminisztérium Parlamenti államtitkára elmondta: a babakötvényben havonta bármekkora összeg félretehető, a kamata rendkívül kedvező: az előző évi infláció plusz három százalék. Az állam ehhez nyújt még további maximum6 ezer forint külön támogatást minden évben. Amennyiben az Országgyűlés megszavazza, akkor 2022-től duplájára – 12 ezer forintra – emelkedik a babakötvények utáni állami támogatás – emelte ki Tállai András.

A babakötvény módot a szülőknek, nagyszülőknek és más rokonoknak arra, hogy hozzájáruljanak gyermekeik, unokáig, fiatalabb családtagjaik későbbi anyagi lehetőségeihez, mégpedig hosszútávú, biztonságos formában – emlékeztetett az államtitkár. Kiindulóponként az állam minden újszülöttnek automatikusan ad 42 500 forint úgynevezett életkezdési támogatást – részletezte Tállai András.

A pénzt a Magyar Államkincstár írja jóvá a gyermek születésének napján, babakötvény azonban csak akkor válhat az életkezdési támogatásként kapott összegből, ha valamelyik hozzátartozó úgynevezett Start-értékpapírszámlát nyit a gyermeknek – tette hozzá.

A számlanyitást rendkívüli módon megkönnyítette a Magyar Államkincstár, az otthonról kényelmesen néhány perc alatt elvégezhető – fogalmazott az államtitkár, hozzátéve, hogy nem is kell hozzá semmi más, csak ügyfélkapu, amellyel jelenleg több mint 5 millió magánszemély rendelkezik. Vagyis a szülők jelentős többsége számára könnyen elérhető az új szolgáltatás, és így még tovább nőhet a babakötvényesek aránya.

A családtagok és az állam befizetései révén 143 milliárd forint kamatozik már a gyermekeknek babakörvényben – mondta Tállai András. Megjegyezte azt is, hogy például egy szülő, vagy egy nagyszülő havi ötezer forintos befizetéséből az idén született gyermek a 18. születésnapját követően 2,2 millió forintot kaphat. Ez az összeg pedig még nagyobb lehet, amennyiben az Országgyűlés megszavazza a Pénzügyminisztérium állami támogatás duplázására vonatkozó javaslatát.

 

MTI

A címlapkép csak illusztráció!

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close