EgyébKiemelt

Fehér dámszarvast fotóztak a Mecsekben

A fehér dámszarvast egy éve cserkészte Fürstenhoffer József fotós, most azonban úgy tűnik szerencséje volt; lencsevégre kapta a ritka, fehér színű egyedet.

„A fotó a Mecsekben készült. Fehér dámszarvas, tavaly óta próbálom lencsevégre kapni. Nagyon óvatos állat, általában sűrű, bokros területeken tartózkodik, és a legkisebb zajra is menekülőre fogja. Egy év után most sikerült becserkésznem úgy, hogy teljes szépségében, különlegességében látható legyen. Nagy élmény volt” – írta a dámszarvasról készült képet készítő fotós, Fürstenhoffer József.

Fotó: Fürstenhoffer József

A fehér dámszarvasok fehér szőrzete a pigment hiány miatt lesz fehér, melyet szakkifejezéssel flavizmusnak hívnak. A pigment hiányos egyedek esetében a szemük barna, tehát nem albínó. Az albínó állatok esetében a körmök és az orr előtti szőrtelen rész rózsaszín, a szemük pedig piros.

A dámszarvasoknál három színelőfordulás létezik a természetben; a vadas, a fekete és a fehér. A fehér dámszarvas színét tekintve nem mindennapi látvány, ugyanakkor ennek ellenére mégsem védett fajról beszélünk, tehát vadászható. A néphiedelem ugyanakkor figyelmezteti azokat a vadászokat; az a vadász, amelyik fehér őzet, vagy szarvast lő ki, maga is meghal egy éven belül.

Forrás: Turistamagazin.hu

Címlapép: Fürstenhoffer József

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close