KiemeltKultúra

Fiatal tehetségek lépnek színpadra a Pannon Filharmonikusokkal a pécsi Kodály Központban

Fiatal tehetségek muzsikálnak a Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ) és az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány mentorprogramjának keretében a pécsi Kodály Központban csütörtökön – tájékoztatta az együttes az MTI-t.

A PFZ közleményében azt írták, hogy a zenekar immár harmadik éve működik együtt az alapítvánnyal, ennek keretében Joanna Natalia Slusarczyk karmester és Leonardo Marino zeneszerző mutatkozik be közös produkciójával csütörtökön.
A koncerten a fiatal olasz zeneszerző csellóversenyének ősbemutatóján túl meghallgathatja a publikum Weiner Leó Karnevál-nyitányát, valamint a lengyel zeneirodalom egyik ékkövét, Karol Szymanowski grandiózus II. szimfóniáját. Az alapítvány a 2018-2023-as periódusra hirdetett mentorprogramot fiatal karmestereknek és zeneszerzőknek. A létrejött közös produkciójában a Pannon Filharmonikusokkal Rohmann Ditta csellóművész szólistaként működik közre.

Mint írják, a közös produkció kísérletező jellegű lesz, hiszen az előadáson a teljesebb, izgalmasabb hangzás elérése érdekében a PFZ ütőművésze cipőkefét és lengéscsillapító rugót is megszólaltat hangszerként előadásban. A kommüniké szerint a koncert karmestere, Joanna Natalia Slusarczyk korábban az Európai Unió Első Nemzetközi Karmesterversenyének harmadik, a London Classical Soloists Karmesterverseny első, idén márciusban pedig a párizsi La Maestra nemzetközi karmesterverseny második helyezését érte el és rezidens karmestere a Sziléziai Filharmonikus Zenekarnak.

A koncerten elhangzó ősbemutató a fiatal olasz zeneszerző, Leonardo Marino Csellóversenye, amelynek váratlan fordulatai, improvizációs elemei kihívás elé állítják a zenekart – írták.
A concertót játszó Rohmann Ditta neves csellóművész énekel is az előadás során. A művésznő az alkotás folyamatában is részt vett, mivel a szerző neki dedikálta a művet – olvasható a PFZ közleményében.

A koncertről és a jegyinformációkról a pfz.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők részletesebben.

 

MTI
A címlapkép csak illusztráció!

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close