KiemeltKultúra

Filmkritika: Öngyilkos osztag 2

Szajkó Gábor írása

Miután a Disney elbocsátotta James Gunn-t, a Galaxis őrzői 1-2 forgatókönyvíróját és rendezőjét, a DC rögtön lecsapott a lehetőségre, és olyan ajánlatot tett, amit csak kevesen kapnak, és amit nem szokás visszautasítani. Azt csinálhatott Gunn, amit akart, kvázi szabad kezet kapva a stúdiótól. Ő nem is hezitált, kiválasztotta a stílusának legmegfelelőbb képregényes vonalat, és pikk-pakk el is készült mai tesztünk alanya, az Öngyilkos osztag 2.

Erről van szó:

Az alap felállás nagyjából ugyanaz, mint az első részben: olyan rosszfiúk és lányok, akik valamilyen különleges képességgel rendelkeznek, kapnak egy titkos küldetést, amit, ha teljesítenek, csökken a büntetésük. A feladatok nem veszélytelenek, és semmi sem garantálja, hogy mindenki élve megússza. Sőt.

Most egy dél-amerikai sziget, Corto Maltese adja a helyszínt a küldetéshez, ahol jó pár új tag és néhány régi ismerős próbálja teljesíteni a küldetést és életben maradni. Természetesen csavarok és pálfordulás is erősítik a sztorit, amiről sajna sokat nem mondhatok szpojlerek nélkül, az viszont egyértelmű, hogy ilyen véres, vicces és kreatív film még nem volt a DC kínálatában.

Karakterek:

Ugyan sok szereplőt mutat be a film a 133 perces játékideje alatt, de egyik sem nevezhető „tölteléknek”, mert ha csak érintőjelleggel is, de minden karakter kapott egy-két olyan jelenetet vagy mondatot, ami segített a megismerésében és megszeretésében. Kiemelendő ezek közül a Idris Elba Bloodsportja, aki tényleges karakterfejlődést mutatott az őrült kalandok közben. Bloodsportegy nem túl jó szülő, aki úgy próbálja megmenteni a lányát saját magától, hogy tartja a távolságot tőle. Az osztagban azonban kialakul valami fura apa-lánya kötelék egy fiatal lány és közte. Kifejezetten szép és érzelmes történetvezetés egy olyan filmben, ahol teljesen normális, ha egy cápaember hadakozik egy óriás, ufó tengericsillaggal.

A 2016-os előzményfilm ugyan több sebből vérzett, de volt egy virágszál a trágyadombon, Margot Robbie Harley Quinn-je. Annyira passzolt abba a szerepbe Margot Robbie, hogy azótakapott egy közepes minőségűspin-offot (Ragadozó madarak és egy bizonyos Harley Quinn csodasztikus felszabadulása), és sokunk örömére most sem felejtették ki. Játékideje nem túl sok, viszont a jelenetei ugyanolyan őrültek és hangulatosak, mint korábban, azzal az extrával megspékelve, hogy Harley tényleg tanult a Jokerrel történtekből és igyekszik jobban figyelni, hogy kivel is szűri össze a levet… persze ezt is nagyon Harleysan teszi.

Miért jó?

A film több tucat karaktert felvonultat, és bizony senki sincs biztonságban. Úgy hullanak a szereplők, mint a legyek, már a legelső pillanattól kezdve. Így a néző mindig izgulhat, hogy a kedvence túléli-e a jelenetet, vagy sem.

Idehaza is megkapta a film a tizennyolcas karikát, és ebben az esetben teljesen indokoltan. Csonkítás, vér, obszcén szavak és nemiszervek is vannak a filmben, ami a tálalás komolytalansága miatt egy percre sem unalmas, sőt! Kifejezetten kreatív minden jelenet, mivel mindegyiken érződik a direktor keze nyoma, a stílusa és a ironikus humora.

Hangok terén sem érheti szó a ház elejét ennél a produktumnál, minden aláfestő zene kellőképpen komolytalan és profin kiválasztott, hogy a morbidabb jeleneteket egy kis könnyedséggel tegye fogyaszthatóbbá. Majdnem, mint a Galaxis őrzőinél, csak kevesebb a retró.

Miért nem jó?

Nyilván ez a film sem tökéletes, lesz, akinek sok lehet a csonkolás, vagy zokon veheti, ha a kedvencének egyik pillanatról a másikra lerepül a feje, de ha van film, aminél felesleges a negatívumokat keresni, akkor az ez. Inkább csak örüljünk annak, hogy egy szerencsétlen eseményből, mint, hogy James Gunn-t tíz éves twitter poénok miatt kirúgta a Mickey egér klub, megszülethetett a konkurencia jelenlegi legszórakoztatóbb filmje. Ember emlékezet óta nem kaptunk ennyire pengén összerakott filmet. Minden percét élveztem a moziban, és merem ajánlani bárkinek.

Végezetül:

Ha valami szokatlanra, kreatívra és véresre vágysz, akkor menj el a moziba és nézd meg az Öngyilkos osztag 2-t.

Az Uránia mozi műsora jegyfoglalási lehetőséggel ide klikkelve érhető el.

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close