KiemeltKultúra

Filmkritika: Új múlt

Szajkó Gábor írása

2021 nem az új és eredeti ötletekről szól, már, ha a mozi kínálatot nézzük, ezért is voltam kíváncsi Hugh Jackman legújabb filmes szereplésére. A trailerek és a rendező személye valami különlegeset ígért, egy sci-fi-t, amit régi fekete-fehér krimik stílusjegyeivel dúsítottak. A Westworld egyik társalkotója, Lisa Joy magára vállalta az írói és rendezői feladatokat, a producerkedés mellett, vagyis minden tekintetben az Ő stílusának és képességeinek tükre lehet, jelen tesztünk alanya, az Új múlt.

Erről van szó:

Valamikor a jövőben történik pár katasztrófa, ami miatt az élet kicsit más lesz, mint ahogy jelenleg megszokhattuk. Az emberek éjszakai életvitelre rendezkednek be, mivel nappal túl meleg van. A vízszint annyira megemelkedett, hogy hatalmas gátak védte városokba kényszerül a megmaradt lakosság, ahol a társadalmi rétegek közötti szakadék a jelenleginél is nagyobb. Eddig nem túl pozitív jövőképe van a filmnek, amit tovább rombol a tény, hogy az emberek addiktív szerekben lelnek egyedül örömöt, ezért elterjed egy szuper erős új drog és a múlt idéző kamrák. Utóbbinak az üzemeltetésével foglalkozik az ex-katona Bannister és Emily, akik a szakmát a seregben tanulhatták ki, emberek kihallgatásához használták a múltidéző eszközt. A nagy háború után – mert nyilván, ha természeti katasztrófák ritkítják az emberiséget, akkor rögtön háborúzni is kell – polgári életükben Nick és Emily segítenek átélni az ügyfeleiknek régi emlékeiket, ahol még boldogok voltak. Az eljárás nem veszélytelen, amellett, hogy rendkívül addiktív, ha valaki rosszul kezeli a masinát, az alany elméje beragadhat egy emlékbe, amiből nem tud szabadulni. Szóval a mindennapok elég nehezk a film vázolta világban, ami csak bonyolultabb lesz mikor Bannisterék kis vállalkozásába besétál egy gyönyörű nő, hogy segítséget kérjen, mert nem találja a kulcsait. A történet itt kezd érdekes, noir köntösbe bujtatott krimi lenni.

Karakterek:

Hugh Jackman mostanság nem nagyon forgatott, ezért is külön öröm számomra, hogy elvállalta ezt a szerepet, amiben megmutathatta, hogy milyen sokoldalúan tud szenvedni és sírni. Ő játssza Nick Bannistert a film főszereplőjét, aki a viszontagságok ellenére igyekszik megtalálni szerelmét, akinek a múltja tele van titkokkal. Néha meggondolatlan, de legalább tökös és elszánt a karakter, akivel azonosulni nem nagyon lehet. Igazából sem a karakter, sem a szövegei nem túl erősek, sőt inkább érződnek a monológok Facebook idézet csokornak, mint önállóan működőképes és értelmes gondolatoknak. Ami miatt ez nem probléma, az egyrészt a környezet, másrészt a tálalás. A noir környezetbe és hangulatba az elnagyolt szöveg belefér, emellett Hugh Jackman tálalása nem csupán tartalommal, hanem értelemmel tölti meg az amúgy szürke sorokat. Hihetetlen beleéléssel adta át a jeleneteket, amelyek általa lettek igazán feszültek és ütősek. Élete legjobbját hozta az ex-mutáns, ami nagyon ráfért a karrierjére.

Rebecca Ferguson alakítja Maet, az énekesnőt, aki okozott némi felfordulást Nick életében. Mae az a fajta nő, aki megjelenésével és simulékony modorával könnyen bajt hoz a férfiakra, cserébe viszont mindig megszerzi, amit akar. Rebecca Ferguson ugyancsak gyengén megírt anyagból operál, viszont itt sincs gond a tálalással. Az első pillanattól kezdve uralta a vásznat Mae, szinte mindegyik jelenetében. A svéd származású színésznőt jelmezei és sminkje kellőképpen csábítóvá teszik, tárgyiasítás nélkül, amihez Rebeccából áradó elegancia párosul, így megalkotva egy kompetens és erős női karaktert, aki nem tör csontokat kamu kung-fu mozdulatokkal, mégis veszélyes.

A korábban már említett Emily, hű társa Bannisternek, és nyilván az Ő múltja sem makulátlan. Szintén katonai tapasztalatokkal rendelkezik, és szinte bármit megtenne partnerének. Az a fajta barát, akitől kérned sem kell, mégis segít, emiatt roppant szimpatikus, főleg Thandie Newton alakításában. A brit színésznő korábbi munkái között van pár erősebb alakítása, de szerintem ezzel a filmmel sem kell szégyenkeznie. Annyival volt könnyebb dolga a másik két figurához képest, akikről feljebb meséltem, hogy a karakterfejlődés az Ő karakteréhez fűződik, így színészi eszköztárából több mindent megmutathatott.

Miért jó?

Két nagy érdeme van a filmnek, ami a nem túl csavaros története ellenére is kiemelkedővé teszi a jelenlegi mozi kínálatból az Új múltat. Az egyik a szetting, a másik a színészek kiválasztása.

A környezet, amiben a film történései zajlanak nagyon precízen és aprólékosan lett megalkotva. Ebben a világban van helye a hatvanas évekbeli autómobiloknak és modern vasútnak egymás mellett. A díszletek és jelmezek nagyon erősen a régi időket idézik, miközben vannak okostelefonok és emlékeket kivetítő hologram egységek. Mindenből árad a noir detektív hangulat, amire a fényképezés rátesz egy lapáttal. A film képi világa túlnyomóan sötét és komor, csak egy-egy fénysugár szűrődik be a zárt terekbe, amelyek pont a megfelelő szögben emelik ki a rikító színeket, így helyeznek fókuszba egy vörös rúzst, vagy kék testhez simuló ruhát. Minden képkockán látszik, hogy cél vezérelte az alkotókat, mikor megtervezték.

A színészekről feljebb részletesebben is meséltem, ezért csak annyit fűznék hozzá, hogy hibátlan volt a casting és a kiválasztott színészek alázattal és profizmussal teljesítették a feladataikat.

Miért nem jó?

A szövegeken kívül a csavarokat sem gondolták át eléggé mikor a forgatókönyv készült. Bárki, aki találkozott már krimivel, hamar rá fog jönni, hogy ki/mi áll a háttérben, egyedül a monológok sejtelmessége ad egy vékony leplet a sztori csavarjának, ami miatt úgy tűnhet, hogy a film okosabbnak szeretné mutatni magát, mint amilyen valójában.

A film néhány akció jelenettel is büszkélkedhet, viszont ezekből kevés van, és nincs akkora tétjük, hogy komolyabban aggódjunk közben a szereplőkért, pedig lehet jót tett volna a dinamikának még pár akció-orgia, esetleg jövőbeli fegyverekkel és régi revolverekkel vegyesen.

Végezetül:

Ha nyitott vagy a műfajra, vagy csak úgy általában szélesebb témákban szoktál filmet keresni, akkor az Új Múlt a Te filmed. Ha bosszant a belső narráció és a lassabb folyású sztorivezetés, akkor inkább válassz mást. Szerintem egy próbát megér, már a színészi teljesítmény miatt is.

Az Uránia mozi műsora jegyfoglalási lehetőséggel ide klikkelve érhető el.

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close