EgyébKiemelt

Gulyás Gergely: Újabb egy héttel meghosszabbítják az oltási akciót

Újabb egy héttel meghosszabbítja a kormány az oltási akcióhetet, és felkérte az Operatív törzset, hogy dolgozzák ki a lokális Oltási akciónapok rendszerét országosan – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. Gulyás Gergely azt mondta, jól halad az oltások beadása, különösen a harmadik dózisé, utóbbi esetében Magyarország első helyen áll az Európai Unióban.

Magyarország első helyen áll a megerősítő oltások beadásában Európában

A miniszter azt mondta, jól halad az oltások beadása, különösen a harmadik dózisé, utóbbi esetében Magyarország az első helyen áll az Európai Unióban. Ismertetése szerint 2,6 millióan kapták már meg a harmadik, 6,2 millióan az első, és 5,9 millióan a második oltást. Gulyás Gergely felhívta a figyelmet a harmadik oltás fontosságára, hiszen a gyártók és az orvosok szerint is a második dózis felvétele után 4-6 hónappal csökken a szervezet védekezőképessége, ami a harmadik oltással ismét megerősíthető. Ezért a harmadik oltás felvétele kulcsfontosságú. – fűzte hozzá.

Hangsúlyozta: mindenkit, aki kapcsolattartásra megadta az e-mail címét, megkeresnek majd, és a harmadik oltás felvételére kérnek. Abban bíznak – mondta –, hogy aki a két oltás felvette, az kérni fogja a harmadik dózist is.

Változhat a védettségi igazolványok érvényessége

Gulyás Gergely hozzátette: a kormány felkérte az operatív törzset arra is, hogy vizsgálja meg, hogyan kötődjön a védettségi igazolvány érvényessége a harmadik oltáshoz. A kormány határozott szándéka az, hogy a védettségi igazolvány érvényessége a harmadik oltáshoz legyen köthető – jelezte a politikus.

Zajlik a felkészülés az 5-11 éves gyermekek oltására

Bejelentette, hogy a tervezettnél egy héttel korábban, december 13-án érkeznek az 5-11 évesek számára adható oltások. A korosztálynak kétmillió adag vakcinát rendeltek. Közölte: a kormány felkérte az operatív törzset, hogy dolgozza ki, milyen formában juthatnak oltáshoz az 5-11 évesek.
A vakcinabeszerzésekre kapcsolatos hírekre reagálva Gulyás Gergely leszögezte: nem változott Magyarország oltási politikája. Mint mondta, a kormány jól mérte fel a szükséges oltóanyag-mennyiséget, viszont minden olyan vakcina beszerzésben részt fog venni, amely olyan korosztály számára teszi lehetővé az oltóanyag-beszerzést, amelyiket eddig nem lehetett oltani.
Gulyás Gergely kiemelte, az orosz Szputnyik V oltóanyagon kívül minden vakcina elérhető az országban „a piacon bőség van”, tehát ha oltóanyagot kell még vásárolni, akkor az semmilyen nehézségbe nem ütközik majd.

Fenntartják a rezsicsökkentést és kiterjesztik a kisvállalkozói szektorra is

A miniszter kitért arra is: az infláció elleni küzdelemben a kormány egyik legfontosabb eszköze a rezsicsökkentés fenntartása, valamint kiterjesztése a kisvállalkozói és az önkormányzati szektorra is. Mint mondta a világban „elszabadultak az energiaárak” ezért fontos, hogy ha az infláció ellen akarnak küzdeni, akkor „a talán legnagyobb növekedésen keresztülment világpiaci árakat Magyarországra nem szabad a fogyasztók számára érvényesíteni”.
Gulyás Gergely emlékeztetett: ezért döntött úgy a kormány a közelmúltban, hogy maximalizálja a benzin és gázolaj árát.
Mint mondta: a magyar kisvállalkozások számára is elérhető lesz a rezsicsökkentés, a legfeljebb 4 milliárd forintos éves nettó árbevételű vagy mérlegfőösszegű, legfeljebb tíz munkavállalót foglalkoztató vállalkozások jogosultak lesznek az egyetemes szolgáltatásra. Hozzátette: az önkormányzatok számára is elérhetővé teszik az egyetemes szolgáltatás igénybevételét, mert azt látják, „jelentős erre az igény az önkormányzati világban”.
A miniszter fontosnak nevezte, hogy az önkormányzati rendszer működése zavartalan legyen, és minél kevesebb pluszterhet kelljen a járvány vagy járvány miatt előállt világpiaci helyzet miatt az önkormányzatoknak elviselniük.

 

Forrás: koronavirus.gov.hu

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close