EgyébKiemelt

Gyorsan terjed az omikron variáns: újabb két országban bukkant fel az új koronavírus-változat

Kanadában és Svájcban is felbukkant a koronavírus omikron nevű új variánsa – közölték vasárnap a helyi hatóságok.

A kanadai Ontario tartomány egészségügyi szervei vasárnap ismertették, hogy a koronavírus omikron mutációját eddig két olyan fertőzött szervezetében mutatták ki, aki nem rég járt Nigériában. A két érintett személy Ottawában él, őket elkülönítették és jelenleg a hatóságok próbálják megállapítani, hogy kikkel érintkeztek az utóbbi időben.

Az SDA svájci hírügynökség szintén vasárnap este számolt be a szövetségi egészségügyi hatóságokra hivatkozva arról, hogy egy személy, aki egy hete tért vissza Dél-Afrikából szintén az omikron variánssal fertőződhetett meg. A végleges teszteredményt a napokban várják a génszekvencia-vizsgálat lezárultával.

Számos – elsősorban európai – ország függesztette fel a dél-afrikai országokból érkező légi járatokat. Pénteken az Egyesült Államok, Kanada, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek lezárták a határaikat az Afrikának ezen térségéből érkezők előtt.

A Dél-afrikai Köztársaság által először november 24-én jelentett, omikron nevet kapott új SARS-CoV-2-variánst a WHO aggasztónak ítélte, mondván gyorsabb mértékben terjedhet más változatokhoz képest és az újrafertőződés fokozott kockázata is fenn áll az új típusú koronavírus eddig ismert variánsaihoz képest.

 

MTI

Címlapkép: Getty Images

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close