EgyébKiemelt

Halottak napján főképp a figyelmetlenség miatt több a tűzeset

Mindenszentek, halottak napja idején megnő a tűzesetek száma, többnyire figyelmetlenség miatt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Tavaly októberben számos alkalommal kellett riasztani a tűzoltókat, temetőkbe és lakástüzek miatt is.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a temetői, otthoni tűzesetek elkerüléséért többi között azt tanácsolja, hogy a sírhely környezetéből a száraz faleveleket, elszáradt virágokat takarítsák el; a gyertyákat, mécseseket pedig úgy helyezzék el a sírnál, hogy ne legyen a közelükben semmi, ami meggyulladhat. A sírtól távozás előtt mindenki oltsa el a lángot – közölték.

Az OKF felhívta a figyelmet arra is, hogy aki otthon gyújt gyertyát, ügyeljen rá, hogy se mellette, se fölötte ne legyen éghető anyag, és egyetlen percre se hagyják őrizetlenül az égő gyertyákat. Idén már több, mint 5620 lakástűz volt, a legtöbbet éppen nyílt láng például gyertya, mécses öngyújtó és gyufa használata okozta
Az OKF halloweeni dekoráció, töklámpás készítésével kapcsolatban is felhívta a figyelmet a balesetveszélyre. Ha valaki a töklámpásba mécsest tesz, ne legyen a közelében semmilyen éghető anyag. A lámpást pedig olyan helyre kell tenni, ahol nem borulhat fel. LED-mécses választásával, biztosan nem okoznak tüzet vele – javasolta az OKF.

November 1. mindenszentek ünnepe, november 2. halottak napja a keresztény világban. Mindenszentek Magyarországon 2000-ben – fél évszázaddal – lett ismét munkaszüneti nap.

MTI

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close