ÉletmódKiemelt

Hat oltóponton várják az oltásra jelentkezőket hétfőtől Baranya megyében

Megkezdődik az oltási akció hét, azok is mehetnek a kórházi oltópontokra, akik még nem regisztráltak a vakcinainfo.gov weboldalon. Az ő esetükben a helyszínen egy regisztrációs formanyomtatványt kell kitöltetni – ez helyettesíti a regisztrációt. A kórházi oltópontokon 5 féle vakcina áll rendelkezésre: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen és Sinopharm.

November 22. és 28. között több baranyai helyszínen várják az oltási akcióhéten azokat, akik oltatni szeretnének. A héten azok is oltathatnak a kórházi oltópontokon, akik még nem regisztráltak a vakcinainfo.gov.hu honlapin, nekik egy formanyomtatványt kell kitölteni a helyszínen.

Az oltás felvételére az alábbi baranyai helyszíneken van lehetőség:

  • Harkányi Termál Rehabilitációs Centrum,
  • Komlói Egészségcentrum,
  • Mohácsi Kórház,
  • PTE Klinikai Központ (Rákóczi út. 2.).
  • Siklósi Kórház,
  • Szigetvári Kórház

Az országos tisztifőorvos mindenkit arra kér, hogy vegye fel a harmadik oltást is, mert a koronavírus újabb változatainak a megjelenése miatt a szervezetnek több antigénre van szüksége.

Müller Cecília a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában felhívta a figyelmet arra, hogy november 22. és 28. között oltási hetet szerveznek Magyarországon. Az ismert és az újonnan nyílt oltópontokon reggel 7 órától este 19 óráig várják azokat, akik felszeretnék venni az első, második vagy akár a harmadik oltást is.

Müller Cecília az oltási héttel kapcsolatosan úgy fogalmazott: „Nagyon bizakodó vagyok és az is szeretnék maradni. Az emberek a saját szemükkel és tapasztalataikkal is láthatják, hogy a védőoltás a legalapvetőbb védelmi eszköz a koronavírus-járvány leküzdésében. Bizakodó vagyok, hogy a józan ész felülkerekedik az aggodalmak, a tévhitek és a dezinformációk fölött” – hangsúlyozta az országos tisztifőorvos.

Arról, hogy az oltások korábban egy évre becsült védettsége 4-6 hónapig tart úgy fogalmazott: az eredeti vuhani törzshöz képest már rengeteget változott a vírus genetikai állománya. abban nagyon sok mutáció következett be.

A negyedik hullámban épp a delta típussal küzdünk” – jegyezte meg Müller Cecília – „Mivel a vakcinákat az eredeti, vuhani változatra fejlesztették ki, ezért szükséges a variánsok miatt megerősítő oltást is felvenni” – húzta alá. Hozzátette: mindenkit a harmadik oltás felvételére buzdított, aki már legalább négy hónappal ezelőtt megkapta a vakcina második dózisát.

A variánsokra utalva elmondta: pont ez az oka, hogy nem lehet megmondani, meddig tart a vakcinák védelmi képessége. Hozzátette, hogy a nemzetközi tapasztalatokkal összecsengve Magyarországon is azt látják, hogy valamennyi vakcina esetében 4-6 hónappal a második oltás után csökken a szervezet immunválasza. Ez a sejtes immunitásra és az ellenanyagszintre egyaránt igaz.

A vírus megváltozása miatt többlet antigénhatásra van szüksége a szervezetnek ahhoz, hogy a védelmi szintet az első két oltás által biztosított 80-90 százalékos szintre emelje.

Kiemelte: a koronavírus megváltozásával a kórokozó „viselkedése” is megváltozott, ezért is tud most a delta típus „rendkívül gyorsan, rendkívül sokakat megfertőzni rendkívül veszélyes formában”.

Az országos tisztifőorvos arra figyelmeztetett: egy makkegészséges fiatalnak nincs semmi garanciája arra, hogy megfertőződése esetén nála nem súlyosan zajlik a betegség. Ezért fontos az egyéni védelem – hangsúlyozta.

A tisztifőorvos jelezte azt is, hogy az oltási hétbe bevont oltópontok listája megtalálható a koronavirus.gov.hu weboldalon. Időpontot foglalni az oltási hét alatt is lehetséges, az időpont nélkül érkezőket érkezési sorrendben oltják be.

 

Forrás: MTI, Pécsi Újság

Címlapkép: Getty Images

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close