GazdaságKiemelt

Hoppál Péter: a kormány nyitott a pécsi reptér fejlesztésére

Ha Pécs önkormányzata és a kormányzat folyamatban lévő tárgyalásai megállapodással zárulnak, akkor megvalósulhat a város szomszédságában lévő nemzetközi repülőtér fejlesztése – mondta Hoppál Péter, a város fideszes országgyűlési képviselője csütörtökön a pogányi létesítménynél, sajtótájékoztatón.

Hoppál Péter elmondta, hogy a pogányi reptér fejlesztése elengedhetetlen ahhoz, hogy a megyeszékhely, Baranya és a régió gazdasága lendületet vehessen. Mindezt segítheti az a kormányzati szándék, amely régióközpontú légikikötők fejlesztéséről szól.
Ebben a fejlesztési programban a pogányi repülőtér is szerepelhet, ha annak jelenlegi tulajdonosa a pécsi önkormányzat és a kormányzat képes lesz megállapodni a részletekről.

Hoppál Péter kijelentette, mivel Pécs erejét meghaladja egy több milliárdos, akár tízmilliárdos beruházás, mint a légikikötő fejlesztése,  ezért fontos, hogy az állam lépjen be partnerként a modernizálásba. Hozzátette, hogy a Pécs melletti pogányi repülőtér fejlesztése kapcsán a kormányzat a helyiek oldalán áll és nyitott arra, hogy fejlesztések történjenek ott. Mindehhez az szükséges, hogy eredményesen záruljanak a pécsi önkormányzat és a kabinet között a napokban zajló tárgyalások.

A képviselő közölte: bízik abban, hogy a kormány-város tárgyalások egyenesbe érnek, és „az állami tulajdonlás – mint a kormányzati fejlesztés feltétele –valósággá válhat, és elindulhat a helyi gazdaságfejlesztés egy új dimenziója.
Kitért arra, hogy érzékelhető, mit jelent az, amikor egy erőteljes iparizóna-fejlesztés együtt jár a reptérfejlesztéssel. Utalt arra, hogy Debrecenben folyamatosak a beruházások, ez pedig annak is köszönhető, hogy ott jól működő nemzetközi reptér van.

Hoppál Péter közölte: a kormányzat döntésének köszönhetően már zajlik az M6-os autópálya meghosszabbítása Horvátország felé és a mohácsi új országos közforgalmú kikötő építése, ugyanakkor logisztikai szempontból a térség repterének korszerűsítései is szükséges a helyben meglévő gazdasági potenciálok kiaknázásához. „Pécsnek arra van szüksége, hogy a pogányi reptér fejlesztése megvalósulhasson, így a helyi gazdaság is erősödjön”– jelentette ki.

Őri László, a Baranya megyei közgyűlés elnöke arról szült, hogy a térség fejlődése, új munkahelyek teremtése akkor történhet meg, ha új lendületet kap a gazdaság, új utak nyílnak meg a befektetői tőke előtt, csökken a megye jelenlegi részbeni bezártsága.

Kővári János, Baranya megyei fejlesztési biztos, pécsi önkormányzati képviselő felidézte: a másfél évtizede megnyílt a pogányi reptér ugyan megépítése óta 1,5-2 milliárd forintos működési támogatásban részesült a pécsi önkormányzattól, mégsem tudja ellátni igazán gazdaságélénkítő szerepét. Úgy vélekedett: mivel Pécs nem tudja a megoldani a létesítmény fejlesztését, az önkormányzatnak meg kell ragadnia a lehetőséget, azaz el kell fogadnia a kormányzat erre való nyitottságát, és megkell állapodnia a kabinettel a reptér jövőjével kapcsolatos, most zajló tárgyalásokon.
Reményét fejezte ki, hogy akár már a jövőhéten ülésező pécsi közgyűlés szentesítheti a kormány és az önkormányzat közötti megállapodást, ezzel pedig komoly előrelépés történhet a létesítmény fejlesztésében.

 

MTI

Címlapkép: Dr. Őri László Facebook oldala

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close