GazdaságKiemelt

Hoppál Péter két napos tárgyalás-sorozaton vett részt Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszterrel

Hoppál Péter két napos tárgyalás-sorozaton vett részt Szijjártó éter külgazdasági- és külügyminiszter delegációjának tagjaként az afrikai Tunéziában és az ázsiai Iránban. Hoppál a magyar Parlament Magyar-Iráni Beráti Csoportja elnökeként vett részt a delegáció munkájában.

A Magyarország számára fontos gazdasági diplomácia sikerét a kulturális együttműködések és a kétoldalú baráti kapcsolatok alapozzák meg
Pécsett sok iráni egyetemista tanú és a város testvérvárosi kapcsolatot létesített a Fideszes városvezetés idején Irán és a világhírű perzsa kultúra egyik legmeghatározóbb kulturális centrumával, Shiraz városával. Ezeknek a kapcsolatoknak most sikerült új lendületet adni a személyes látogatás során.

A magyar delegáció 12 programot bonyolított le az Észak-afrikai ország fővárosában, Tuniszban, ahol kétoldalű-gazdasági és kulturális – egyezményeket írt alá a magyar külügyminiszter. Hoppál Péterék tárgyalásokat folytattak többek között Kais Saied köztársasági elnökkel, Othmann Jerandi külügyminiszterrel és más miniszterekkel.
Hoppál Teheránban kora reggel részt vett az Andrzej Józwowicz érsek, apostoli nuncius, vatikáni nagykövet által celebrált Adventi reggeli Rorate misén Szijjártó miniszter kíséretében, majd Hossein Amir-Abdollahain külügyminiszterrel tárgyaltak, akivel számos kétoldalú egyezményt is aláírtak.

Seyyed Ibrahim Raisi iráni elnök néhány főre szűkített magyar delegációval találkozott, ahova a pécsi képviselő szintén elkísérte a külügyminisztert, majd a Közép-keleti ország gazdasági miniszterével tárgyaltak. Végül megtartották a két ország között második alkalommal megrendezésre került Gazdasági Vegyesbizottság ülését. Két nap alatt 3 kontinensen járt a külügyminiszter által vezetett delegáció, mely rengeteg tárgyalást bonyolított le a két célországban azzal a szándékkal, hogy minél több gazdasági lehetőség nyílhasson meg Magyarország előtt.

 

Országgyűlési Képviselői Iroda közleménye

Címlapkép: Dr. Hoppál Péter Facebook oldala

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close