KiemeltKultúra

Idén is megrendezésre kerül a Pécsváradi Leányvásár

Idén ünnepli 55. évfordulóját a Pécsváradi Leányvásár, amelyet a hétvégén rendeznek meg, a programok október 15-től kezdődnek.

A szervezők úgy gondolták – és a tapasztalatok is ezt mutatják –, hogy minden rendezvénynek folyamatos megújulásra van szüksége. 2015-től új programok jelentek meg Pécsváradon is, amelyek tovább szélesítették a műsorkínálatot.

A leányok pompás ruhája 5–6 alsószoknyából és egy tarka szoknyából áll, amihez sokszor Párizsból rendeltek anyagot – mesélt a régi idők hagyományáról lapunknak Apaceller Péter, Pécsvárad alpolgármestere. – A ruha akár 20–25 kilogrammot is nyomott, a hagyomány szerint a lányok fel s alá sétáltak, daloltak és táncoltak. A legények megnézhették őket, kiválaszthatták a nekik leginkább tetsző lányt, akivel az esti bálon egy kicsit közelebb is kerülhettek egymáshoz.

Több mint 300 esztendőt kell visszautaznunk a történelembe, ha a Pécsváradi Leányvásár gyökereit szeretnénk felkutatni. A török kiűzése után megkezdték a térségre a betelepítést, a népcsoportok ugyan békében megfértek egymással, ennek ellenére társat csak maguk közül választhattak. Így ősszel, amikor az újbor a pincébe került, és a gesztenye is megérett, az itt élők alkalmat teremtettek a fiataloknak az ismerkedésre.

A leányvásár programjai idén sem térnek el a korábbi hagyományoktól, a délelőtti órák a néptáncról, a népzenéről és a gasztronómiáról szólnak majd. A rendezvény a gyermekeknek is kedvez, ugyanis nekik külön játszóudvart alakítanak ki. Ha valaki egy különleges alkalomra vár, hogy megkérje kedvese kezét, akkor ezt is megteheti szombaton délután.

Forrás: Bama.hu

Címlapkép: 24.hu/ Kótsch Petra

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close