KiemeltKultúra

Idén is négy színművész veheti át az ASE-díjat

Ensemble és Tóth Károly, a nyíregyházi Móricz Zsigmond azínház színművésze kapja idén a színházi epizódszerepekért járó Ase-díjat.

Gobbi Hilda 1987-ben hozta létre végrendeletében az Ase-díjat az „emlékezetes percek, pillanatok, szavak, mozdulatok főszereplői” az epizodisták részére azzal a meghagyással, hogy évente két színészt és színésznőt díjazhat a neves művészekből álló kuratórium – olvasható az Országos Színháztörténet Múzeum és Intézet MTI-hez eljuttatott közleményében.

A közleményben idézik Gobbi Hildát, aki azt írta a díjról: „sajátossága a színészi munkának, hogy a főszereplő több felvonáson keresztül vonja magára a figyelmet. Az epizodistáknak csak néhány perce, pillanata van; tömörít, mint az író, amikor epigrammát alkot”.

A díjakat évek óta a Bajor Gizi Színészmúzeumban adják át, ahol minden a magyar színjátszás nagy alakjaira és elsősorban Gobbi Hildára emlékeztet. Gobbi Hildára, aki szinte teljesen egyedül intézte el a múzeum létrejöttét, és hozatta rendbe Bajor Gizi villáját, hogy méltó módon emlékezhessünk az egyébként oly múlandó műfaj nagyságaira – írják a közleményben.

Idén az elismeréseket december 13-án, hétfőn adják át a kuratórium – Egri Márta, Ráckevei Anna, Udvaros Dorottya, Gáspár Tibor és Márton András színművészek –  által kiválasztott művészeknek.

 

MTI

Címlapkép: Fortepan/ Album036

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close