KiemeltKultúra

Indul a Filharmónia új bérletsorozata

Joseph Haydn és Michael Haydn, valamint Johann Georg Albrechtsberger művei csendülnek fel az Orfeo Zenekar és Purcell Kórus tolmácsolásában, neves szólisták közreműködésével a Filharmónia Magyarország szerdai pécsi koncertjén, a Régi mesterek bérlet első előadásán.

A régizene hazai képviselőinek előadásait kínáló Régi mesterek című bérlet nyitókoncertjéről azt írták, hogy az évadnyitó hangversenyen, szeptember 29-én a magyar régizene-játszás ikonikus nagymestere, Vashegyi György és együttesei, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar a bécsi klasszikus kor egyházzenéjébe vezeti be a pécsi Kodály Központ közönségét.

A hangversenyen olyan szólisták lépnek fel, mint Hélene Guilmette szoprán, Marianne Beate Kielland mezzoszoprán, Bernhard Berchtold tenor és Stephan MacLeod basszus; a 19 órakor kezdődő hangversenyt 18 órakor ingyenes prológus előzi meg. A kor két legnagyobb mestere, Joseph Haydn és Michael Haydn egy-egy műve, a Mária Terézia emlékére 1800 körül írott Te Deum és az 1803-as Szent Ferenc mise által övezve a korszak kismestereinek egy-egy alkotása is szerepel a műsorban. A ragyogó hárfaversenye révén napjainkban is jegyzett, Johann Georg Albrechtsberger 1780-as h-moll Miserere című művével és a főleg fúvós és billentyűs versenyműveiről ismert Johann Nepomuk Hummel 1806-ban komponált D-dúr Te Deumával szerepel a koncerten.

A Mesterbérlet koncertjeiről, az orgonát a középpontba állító Angster bérlet kínálatában szereplő előadásokról és a régizene hazai képviselőinek koncertjeit kínáló Régi mesterek című új bérletről bővebb tájékoztatás olvasható a filharmonia.hu oldalon található.

MTI

Címlapkép: NSZ

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close