EgyébKiemelt

Indulás előtt is koronavírus-tesztet kell végezniük az Angliába utazóknak

A brit kormány kedden érvénybe lépett rendelete alapján indulás előtt is koronavírus-tesztet kell végezniük az Angliába belépő 12 évnél idősebb utasoknak. London az intézkedést a koronavírus nemrégiben azonosított, a korábbi változathoz képest jelentős mutációkat tartalmazó omikron variánsok felbukkanásával indokolta.

A kedden érvénybe lévő szabályozás szerint az utazás megkezdéséhez minél közelebbi időpontban, az indulás előtt legfeljebb 48 órával kell elvégezni a koronavírus-tesztet. Ez lehet gyors teszt, vagy laboratóriumban kiértékelt PCR teszt, de mindkét teszttípus elvégzéséről és eredményéről az utazóknak igazolást kell bemutatniuk. Ezt a légitársaságoknak beszállás előtt ellenőrizniük kell, és nem engedhetik a fedélzetre azokat, akiknek nincs 48 óránál nem régebbi negatív koronavírusról szóló igazolásuk. A rendelkezés a koronavírus ellen teljesen beoltott utazókra is vonatkozik.

Sajid Javid brit egészségügyi miniszter szombaton jelentette be a szabályozás módosítását hangsúlyozva: átmeneti intézkedésről van szó, amelyet a brit kormány az első lehetséges pillanatban visszavon.
Az egészségügyi miniszter azzal indokolta a döntést, hogy egyre több nagy-britanniai koronavírus-fertőzéses eset kapcsolódik a nemzetközi utasforgalomhoz.
Javid ugyanakkor a beutazási tesztkötelezettség érvénybe lépése előtt néhány órával, hétfő este tartott újabb alsóházi beszámolójában elmondta: a Nagy-Britanniában eddig kiszűrt omikron-fertőződéses esetek között vannak olyanok is, amelyek nem kötődnek a nemzetkö9zi utasforgalomhoz, vagyis nagyon valószínű, hogy ez a koronavírus-variáns számos országrészben már a helyi közösségeken belül is terjed.

A brit kormány két havi szünet után tette ismét kötelezővé a koronavírus-tesztek elvégzését az angliai utazás megkezdése előtt, ez a kötelezettség ugyanis október 4-én megszűnt.
A múlt hét eleje óta az angliai érkezés után is kötelező a PCR tesztek elvégzése, és a negatív teszteredmény megérkezéséig a beutazóknak tartózkodási helyükön elkülönítésben kell maradniuk.
Ez is olyan előírás, amely korábban már érvényben volt, de aztán jelentősen enyhült: a teljesen beoltott beutazók számára október vége óta a kijelölt laboratóriumokba visszaküldendő PCR-koronavírusteszt helyett elégséges volt a jóval olcsóbb, néhány perc alatt eredményt mutató gyorsteszt elvégzése is. Ezt a könnyítést függesztette fel a brit kormány a múlt kedden érvénybe lépett intézkedéssel, amely ismét kötelezővé tette a PCR-teszt elvégzését az angliai érkezés utáni második nap végéig.

Sajid Javid a londoni alsóház képviselőinek tartott hétfő esti tájékoztatóján elmondta: Nagy-Britannia eddig 336 pozitív koronavírus-szűrési leletben mutatták ki az omikron változat jelenlétét. Az egészségügyi miniszter hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy az omikron vírusváltozattól Nagy-Britanniában megfertőződöttek közül senkinél nem alakult ki kórházi kezelést igénylő súlyos megbetegedés.

 

MTI

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close