KiemeltKultúra

Irodalmi osztálykirándulás a pécsi színészekkel

Ősbemutatót tart a pécsi teátrum a Kamaraszínházban 2021. október 15-én pénteken 19.00 és 16-án szombaton 19.00 órakor.

Enyedi Éva a diákok számára sokszor oly ijesztőnek tűnő kötelező olvasmányok közül választott ki néhányat, hogy segítségükkel két nagyon is húsbavágó, a korosztályt érdeklő kérdésről beszéljen közönségének: a felnőtté válásról és a szerelemről. Móricz Zsigmond: Pillangó és Légy jó mindhalálig, Szabó Magda: Abigél című regényrészleteiből valamint William Shakespeare: Szentivánéji álom, Rómeó és Júlia című műveiből elevenedik meg a színpadon egy -reményeink szerint- a kamaszok számára mégis nagyon ismerős világ.

Tóth Zoltán rendező, az Escargo Hajója Nevelési Szövetkezet vezetője, drámapedagógusi tapasztalatit felhasználva igyekszik a pécsi előadásban megtalálni a kulcsot a fiatalokhoz. A közös nyelv megtalálásához a kiváló, és jól ismert pécsi színművészek mellett két ismert zenészt, dalszerzőt is bevon a rendező a produkcióba. Beck Zoli (30Y) és Kardos-Horváth János (Kaukázus) egymást váltva közreműködnek az előadásokban.

Előadásunk két témán keresztül a 7-8. osztályos kötelező olvasmányokból válogatva (Móricz Zsigmond: Pillangó és Légy jó mindhalálig; Szabó Magda: Abigél; William Shakespeare: Szentivánéji álom, Rómeó és Júlia) részleteket ad vissza szöveghűen, mindeközben feldolgozza a felnőtté válás (1. rész) és a szerelem (2. rész) problémáit 7 játszó a színpadon, 5 történet a szemünk előtt, egyikből folyva a másikba esünk és sodródunk a fiatal élet és a felnövés határkérdéseibe. Mindig felnőttek akarunk lenni miközben ugyanígy kajtatjuk a szerelmet, és ebben az időben egyáltalán nincs szükségünk és időnk sem a kötelező olvasmányokra. Mi van akkor, ha pont ezek az élmények, ezek a drámák adhatnak nekünk segítséget? Csak egyszerűen olyan messze kerültek már tőlünk, hogy észre sem vesszük, hogy társaink lehetnek a felnövésben. Mi erre teszünk kísérletet, hogy megmutassuk az életünk és érzéseink is ott dobbannak bennük, a kötelezőkben.” – mondja Tóth Zoltán, az előadás rendezője.

Az előadás a Pécsi Nemzeti Színház és az Escargo Hajója Nevelési Szövetkezet koprodukciója

További részleteket olvashatnak a produkcióhoz kapcsolódóan a színház honlapján illetve a közösségi médiában.

szinhaz.org

Címlapkép: Pécsi Nemzeti Színház

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close