ÉletmódKiemelt

Ismét lehetőség van véradásra a civilek számára

A Miniszterelnökség, az Országos Vérellátó Szolgálat és a Civil Közösségi Szolgáltató Központ hálózat szervezésében szeptemberben ismét országszerte, így Baranya megyében is véradásra invitál a Civil Közösségi Szolgáltató Központ.

A véradás rendkívül fontos a beteggyógyítás során. Naponta legalább 1800 véradóra lenne szükség, hogy biztonságos vérkészlet álljon rendelkezésre műtétekhez, baleseti sérültek ellátásához, vérkészítményekre, transzfúzióra szoruló betegek kezeléséhez.

Egyetlen véradással három betegen segíthet a véradó: a levett vérből plazmakészítmények, vörösvérsejt- és vérlemezke-koncentrátum készül. A véradás a véradó egészségét is szolgálja, hiszen a kötelező tesztek elvégzése után nemcsak a vércsoportját ismerheti meg, a szűrővizsgálat kiterjed a HIV, a Hepatitisz-B, a Hepatitsz-C, a szifilisz kimutatására is.

Véradó lehet az, aki:

  • Egészségesnek érzi magát
  • az adatfelvételhez lakcímkártya, a személyi igazolvány, és a TAJ-szám (ez lehet a TAJ kártya, a TAJ számot tartalmazó irat, lelet, illetve véradó általi bemondás is.) feltétlenül szükséges
  • Rendelkezik a regisztrációhoz szükséges igazolványokkal, adatokkal (személyi vagy más fényképes igazolvány, lakcímkártya, TAJ szám (első regisztrációkor eredeti vagy fénymásolt TAJ kártya szükséges!), külföldi állampolgár esetén magyarországi lakcímet igazoló papír
  • Elmúlt 18 éves, de még nincs 65 éves
  • Testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot
  • A tetoválás és a testékszer nem akadály, ha eltelt fél év, mióta elkészültek

A koronavírus elleni oltás nem feltétel. Az Országos Vérellátó Szolgálat maximális körültekintéssel jár el a véradások során, a donor pedig, ha esetleg tünetmentes hordozó, a vér útján akkor sem tudja tovább adni a koronavírust, így az oltás megléte nem kötelező.

A véradást minden esetben egy orvosi vizsgálat előzi meg, ahol a vizsgálóorvos dönti el, hogy végül adhat-e vért a jelentkező.

Hol és mikor lehet vért adni?

  • Pécs, Regionális Vérellátó Központ (Pacsirta utca 4.) 2021. szeptember 6. (hétfő) 8-17:00
  • Mohács, Transzfúziós Osztály (Véradó utca 4.) 2021. szeptember 6. (hétfő) 8-12:00
  • Komló, Transzfúziós Osztály (Majális tér 1.) 2021. szeptember 6. (hétfő) 7-12:00

A helyszíneken előzetes regisztráció nélkül fogadják a véradókat.

Forrás: Civil Közösségi Szolgáltató Központ, Véradás.hu

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close