EgyébKiemelt

Jakab Ferenc: Egyáltalán nem biztos, hogy az omikron sokkal enyhébb tüneteket okoz

Lényegesen kevesebb Covid-fertőzöttet regisztráltak az utóbbi napokhoz képest, a járvány áldozatainak száma viszont továbbra is magas: közel kétszázan haltak bele 24 óra alatt a fertőzésbe, ezzel az összes áldozat száma átlépte a 37 ezret. A pécsi egyetemi virológus professzora azt mondta, egyelőre nincs bizonyíték rá, hogy a legújabb – omikron – variáns segíthet a járvány megállításában. Közben újabb orvos erősítette meg, hogy a végstádiumba került kórházi ápoltak 90 százaléka nem kapott védőoltást. – Írja az ATV.

Az ATV riportja

Az intenzíves kollégák beszámolója szerint a haldoklók 90 százaléka oltatlan, vagy olyan oltott, aki nagyon régen kapta meg az oltását – ezt mondta az ATV híradójának Szabó Gábor. A Tolna megyei Bogyiszló háziorvosa szerint egyértelműen látszik, hogy  a védőoltásnak rendkívül komoly szerepe van a vírussal szemben. Náluk egyébként minden szerdán oltási akciót szerveznek, amikor különösebb akadály nélkül bárki kérheti az oltást. Talán ennek is kö9szönhető, hogy a faluban 70 százalék fölött van a beoltottak aránya. A gyerekekre azonban nem ragadt át a felnőttek oltási kedve: a faluban élő 100 gyerek közül csak ötnek kértek oltást.

Közben a szakemberek folyamatosan vizsgálják a legújabb, omikron variáns hatását a szervezetre. Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem virológus professzora az ATV híradójának azt mondta:

Egyáltalán nem biztos, hogy sokkal enyhébb tünetekkel lehet megúszni az omikron által okozott fertőzést. Ugyanakkor hozzátette: az biztató jel, hogy Dél-Afrikában a fertőzések száma megnőtt, azonban a kórházi kezelések és halálesetek szignifikánsan nem növekedett.

Az utóbbi egy nap során a korábbnál kevesebb új beteget regisztráltak. 3575-en fertőződtek meg és 195 haltak meg a vírus következtében. A járvány  kezdetet óta az áldozatok száma átlépte a 37 ezer főt. Kórházban jelenleg 6507-en fekszenek, közülük 563-an szorulnak gépi lélegeztetésre. Több mint 40 ezren vannak karanténban és közel 9 millió mintát elemeznek a szakemberek.

Közben a nagykanizsai idősek otthonában sikerült megállítani a járvány terjedését. Itt négy hete jelent meg a vírus. Tavaly 14-en haltak meg, amikor a fertőzés elterjedt az intézményben, idén azonban – Tóth-Bagó Mónika, intézményvezető elmondása szerint – újféle eljárásrendet alkalmaztak. A kanizsai otthon lakói közül ketten kerültek kórházba, de a napokban őket is kiengedik. A szigorú intézkedéseknek köszönhetően ez a hullám nem követelt áldozatokat az intézményben.

 

ATV híradó

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close