GazdaságKiemelt

Januártól lehet pályázni a hazai, veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták támogatására

Megjelent a felhívás: „A védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának in situ megőrzése” pályázatra 2022. első napjaiban lehet már beadni a kérelmeket. Az elnyerhető támogatás mértéke állatfajtól függ, de a korábbihoz képest 50%-kal növekedett.

A felhívás célja, az alacsony létszámú védett őshonos, veszélyeztetett mezőgazdasági és fajtarekonstrukció alatt álló mezőgazdasági állatfajták életképes állományának fenntartása azok természetes helyén, a fajták hagyományos tartási és takarmányozási körülményei között. – írja az Agrárágazat.hu.

A pályázat meghirdetésekor a támogatáshoz rendelkezésre álló keretösszeg 17 milliárd forint (a keretösszeg forrását az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap (EMVA) és Magyarország költségvetése együttesen biztosítja). A hivatal 1800 db kérelemre számít.

A támogatható fajták köre a fekete mangalica sertés, az akhal-teke és a muraközi ló, valamint a kárpáti borzderes szarvasmarha fajtákkal egészül ki.

A pályázat elsőkörös benyújtási határideje: 2022. január 3. és 2022. január 31. A támogatáshoz 2023. januárjában lehet csatlakozni.

A kötelezettségvállalási időszak 2022. január 1-jén kezdődik és három éven át, 2024. december 31-ig tart, a 2023-as kérelmek esetén pedig értelemszerűen csak két év.

A kötelezettségvállalás első napján rendelkezni kell a támogatott állatfajtáknál az alábbi egyedszámmal:

  • Szarvasmarhafélék, bivaly és ló félék esetén fajtánként 1 egyed,
  • juh, kecske és sertés esetén fajtánként 10 egyed.
  • baromfifélék esetén fajtánként 20 egyed.

További pályázati felhívások a kormányzat pályázati portálján olvashatóak.

 

Forrás: AM Sajtóiroda, Agrárágazat.hu

Címlapkép: MTI

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close