ÉletmódKiemelt

Karikó Katalint nevezte az év hősének a Time magazin

Újabb elismeréssel gyarapodott Karikó Katalin pályafutása, ezúttal a Time magazin által, ugyanis őt választották az év hősének. Óriási áttörést értek el az orvostudományban az újfajta mRNS-technológiával, a Covid-19 elleni vakcinával.

A Time magazin az év hősei közé választotta Karikó Katalint -közölte az amerikai Time magazin.

Karikó Katalin mellett, azok a szakemberek is bekerültek a listába, akik szintén a koronavírus elleni vakcina kifejleztésén dolgoztak – Kizzmekia Corbett, Barney Graham és Drew Weissman. A Time magazin úgy vélekedett: egyedülálló felfedezésük túlmutat majd a világjárványon, és nagy hatással lesz az egészségünkre és jólétünkre.

Kizzmekia Corbett és Barney Graham amerikai virológus-immunológusok (Moderna), Karikó Katalin (Pfizer-BioNTech) biokémikus és Drew Weissman (Pfizer-BioNTech) amerikai orvos-tudós egyedülálló fontosságú áttörést értek el, amely lehetővé tette a Covid-19 elleni vakcinák elkészítését. Bemutattak egy innovatív és nagyon hatékony, mRNS-alapúvakcinát, amely hatással lehet egészségünkre, jólétünkre jóval a világjárvány után is. Az általuk fejlesztett oltóanyagok új ösvényt jelentenek a járványból kivezető úton, és egy új megközelítést is a jövőbeni járványok legyőzéséhez. Az oltóanyaggyártók már tesztelik az mRNS-alapú vakcinákat az influenza ellen, amelyek jóval hatékonyabban és biztonságosabbak lehetnek és könnyebb lesz őket előállítani – olvasható a Time weboldalán.

A magazinnak adott interjújában, Karikó Katalin elmondta, hogy 16 éves kora óta tudós szeretett volna lenni, és hogy legalább harminc éve dolgozik az mRNS-kutatásokban. Azt mondta, nem volt célja egy új vakcina kifejlesztése, sokkal inkább egy újfajta terápiát akart létrehozni. Karikó Katalin ezen kívül arról is beszélt, hogy nagyon elérzékenyült, amikor levelet kapott egy idősek otthonából, ahol kétszáz embert oltottak be a vakcinákkal, és senki sem halt meg.

 

Forrás: Hirado.hu

Címlapkép: Time Magazine Twitter

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close