ÉletmódKiemelt

Kemenesi Gábor: Jobb a fertőzés, mint a vakcina?

Újabb tévhit került napvilágra, miszerint a fertőzésen jobb átesni, mert jobb védelmet nyújt, mint a koronavírus elleni vakcina. Kemenesi Gábor Facebookon öntött tiszta vizet a pohárba a feltételezéssel kapcsolatban.

Napról napra újabb és újabb téves információk keringenek a koronavírussal kapcsolatban, amely több szempontból is veszélyes lehet azokra, akik nem rendelkeznek megfelelő információval a vírussal kapcsolatban. Kemenesi Gábor virológus már a vírus kitörésekor is igyekezett felhívni a kockázatokra a figyelmet, és hogy mire kell odafigyelni, hogy elkerüljük a fertőzést. Most a legújabb tévhitet cáfolta meg, mi szerint jobb átesni a fertőzésen, mint beadatni az oltás. Facebook posztjában röviden ugyan, de még is tömören megfogalmazta, hogy miért nem igaz ezen állítás.

Kemenesi Gábor Facebook bejegyzése

Jobb a fertőzés, mint a vakcina?

Természetesen nem. Nagyon nem. Egy újabb népszerű tévhit terjed rohamosan, mely szerint a fertőzésen átesni jobb, mert jobb védelmet ad, mint a vakcina. Az állítás önmagában igaz is lehetne, ám rendkívül fontos tényezőket kihagy a képletből: elfelejti az utat, ami az immunitás megszerzéséig vezet.

Nézzük hát, miért NEM jobb elkapni a vírust, mint oltással védekezni ellene:

1. A fertőzés kockázatai

A vírusfertőzés során a működőképes, teljes fegyverzettel rendelkező vírust garázdálkodik a szervezetünkben. Eljut a legkülönfélébb helyekre a szervezetben, amelyekben egyelőre ismeretlen vagy csupán részben ismert mechanizmusok révén hosszútávú káros hatásokat fejt ki – kialakíthat hosszú-covid tünetegyüttest is és sok egyéb, szervspecifikus szövődményt. Ráadásul, mostmár a való élet is bizonyítja, hogy komoly kockázattal jár a súlyos megbetegedés vagy akár halálozás szempontjából is – jelenleg a COVID-19 megbetegedés halálozási mutatója 2% körül mozog a világban (100 fertőzött közül 2 meghal – https://ourworldindata.org/grapher/covid-cfr-exemplars).

2. ez egy fertőző betegség

A vírusfertőzés során nem csupán a magunk egészséget kockáztatjuk, de átadhatjuk a vírust másoknak is, ezáltal mások egészségét is veszélybe sodorhatjuk.

3. járvány van

Azzal, hogy elkapjuk a vírust, a világot jelenleg megbénító járvány javára dolgozunk, fenntartjuk a fertőzési láncolatokat és az egészségügy terhelését növeljük, amely rosszabb esetben, gócpontosodva lezárásokhoz és szerteágazó káros társadalmi és gazdasági hatásokhoz vezethet.

Miért van ez, mi a tudományos magyarázat (ábra)?

A természetes fertőzés során a felső légutak jelentik a belépési kaput. Itt indul a fertőzés, amely az idő előrehaladtával eljut a szervezet legkülönbözőbb részeibe is. Ez a légúti vírusoknál már ismert, hogy ilyenkor az ún. mukozális és szisztémás immunitás is jó alakul. A mukozális immunitás, egyszerűen fogalmazva a felső légutak nyálkahártyájának védelme, melyet a sokak által már jól ismert IgG helyett az ún. IgA lát el.

Vakcinával történő fertőzésnél a vírus lényegi részét mutatjuk csupán be a szervezetnek. Ez a koronavírusok esetében legtöbbször a tüskefehérjét jelenti. Ezt bemutatva, biztonságos módon a szervezet megtanulhat védekezni a későbbi betolakodó ellen. Biztonságos, hiszen nem egy teljes potenciállal rendelkező, működőképes vírust engedünk szabadjára. EZ a vakcinák lényege, éppen ez alapján készült minden eddigi vakcina is a történelem során. Ebben az esetben azonban a szisztémás immunitás alakul ki, melyet a jól ismert, vírusellenes IgG megjelenése is jelez.

A lényeg: Még amennyiben későbbi tanulmányok során is azt látjuk, hogy a természetes fertőzés jobb immunitást ad, ne feledjük, hogy a vakcina a természetes fertőzés összes kockázata nélkül vértez fel minket védelemmel – tehát ez semmiképpen sem azt jelenti, hogy „jobb elkapni a vírust”.

Ne játssz a vírussal, élj inkább a vakcinával!

Forrás: Kemenesi Gábor Facebook oldala

Címlapkép: hopkinsmedicine.org

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close