ÉletmódKiemelt

Kemenesi Gábor szerint elkerülhetetlen a negyedik hullám

Aligha tudjuk elkerülni a negyedik hullámot, de sokkal jobb eséllyel várhatjuk, mint az összes korábbit – mondta Kemenesi Gábor pécsi virológus, a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Kifejtette, bár az utóbbi hetekben mindenki élvezi a felhőtlen nyarat és a vakációt, nem lehet elégszer felhívni a figyelmet a koronavírus elleni oltás fontosságára.
A szakember elmondta, hogy bár sokkal többet tudunk már a vírusról, mint egy évvel ezelőtt, egyetlen esélyünk csak a vakcina lehet.

– Ősszel, vagy még hamarabb megérkezik a deltahullám, így a vakcina lehet a legfőbb fegyverünk – fogalmazott Kemenesi Gábor. A virológus szerint igazi kihívás lesz ezzel megküzdeni. mint mondta, a legnagyobb mozgásteret az adja a vírusnak, ha sokszor tudja önmagát másolni. Ez pedig akkor lehetséges, ha minél több embert meg tud fertőzni. Sokkal jobb eséllyel futunk neki a negyedik hullámnak, mint a korábbiaknak, ám mivel az emberek fáradtak, fásultak, oda kell figyelni a védekezésre.

– A megoldás a kezünkben van. A világ döntő többsége óriási küzdelem elé néz, mert nincs elég vakcina, ám a nyugati országokban, így nálunk, ez rendelkezésre áll, és a legfőbb cél minél hamarabb felvenni a vakcinát – mondta.

Kemenesi szerint aligha tudjuk elkerülni a negyedik hullámot. Ez csak akkor lett volna lehetséges, ha az az optimális helyzet állt volna elő, hogy hirtelen az egész világot be tudjuk oltani.

– Mivel ez egy új vírus, azt szoktam mondani, hogy kezdjük el magunkat öltöztetni. Ezt kétféleképpen tehetjük: védőoltással, vagy ha átesünk a betegségen. Utóbbi azonban nem jó ötlet, mert kórházba kerülhetünk – mondta a virológus. A műsorvezetőnek arra a kérdésére, hogy lesz-e hatékony gyógyszer a Covid ellen, azt válaszolta: ezeket nevezik antivirális szereknek, melyek azonban eredetileg nem koronavírus ellen lettek kifejlesztve. Ilyen például a Favipiravir.

– Olyan, hogy Covid elleni gyógyszer aligha lesz a polcokon, de több olyan lesz, amely erre is alkalmas – fogalmazott Kemenesi Gábor.

Pécsi Újság

Címlapkép: Gáspár Adrienn

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close