ÉletmódKiemelt

Kerek Világ Alapítvány – Ahol a sérült embertársakat is embereknek tekintik

A pécsi Kerek Világ Alapítvány 30 esztendeje működik, ahol a speciális igényű gyermekeket támogatják egészen az általános iskolától a felnőtté válásig.

A Kerek Világ Alapítvány 1990-ben alakult, melyet 33 magánszemély hozott létre. 2000-től kiemelten közhasznú alapítvány, amely oktatási, szociális és foglalkoztatási tevékenységeket végez. Elsődleges feladatuk a fogyatékkal élő emberek társadalmi jelenlétének, szerepének erősítése, életlehetőségeik legszélesebb körű kiterjesztése. A foglalkoztatottakat kisgyermekkoruktól kezdve egészen a munkába állásig támogatják, hogy a sérült embertársak személyes fejlődését és társadalmi integrációját segítsék.

Ehhez a célhoz szolgál az alapítvány Fejlesztő Felkészítése széleskörű terápiás szolgáltatásaik, Támogató Szolgálatuk, Nappali Szociális Intézményük, Munkaerőpiaci Szolgáltatásuk, és az Általános Iskolájuk, ahova várják a saját nevelésű igényű gyermekeket. Mindezt abban a hitben teszik, hogy az eredményeik bizonyítékként szolgálnak más embertársaik számára a fogyatékkal élő emberek társadalomba ágyazott helyének tudatosításában, a társadalom szemléletének formálásában, elkötelezve a különbözőségekből akadó feszültségek belátáson alapuló feloldhatóságában.

Önkéntesek, tanáremberek, művészek és terapeuták segítségével igyekeztek a fogyatékkal élő emberek fejlesztéséről gondoskodni. Kővári János 1992-ben csatlakozott az alapítványhoz, mint ügyvezető.

„A mai napig olyan munkatársak vannak nálunk, akik szívesen csinálják ezt” – mondta Kővári János a Pannon Televízió Kerekasztal című műsorában. – „Mi nem úgy viszonyulunk fogyatékkal élő emberekhez, hogy sajnáljuk őket, hanem sokkal inkább embertársunknak tekintjük, hiszen azok is, mindannyian. Nagyon értékes embereket ismertem meg ez alatt a közel harminc év alatt”.

Az alapítvány eredeti mottója: Hiszünk abban, hogy minden teremtett életnek értelme van.

Fazekas István az alapítvány munkatársa. Mielőtt az alapítványhoz került volna, nem ismert fogyatékos embert, mert végig integrálódottan tanult, mind az általános iskolában, gimnáziumban és a főiskolán egyaránt. Kővári Jánossal szoros barátságot kötött, így 1998 óta – ahogy ő fogalmazott – igyekszik erősíteni az alapítványt. Immáron 23 éve van az alapítványál. A sérült embereket is embertársaiknak tekintik. Jelenleg is több fogyatékkal élő ember dolgozik az alapítványál, akik a mindennapi életet segítik, segítik a gyermekek munkáját, besegítenek az oktatásban, van olyan, aki a takarításban segít, de van olyan is, aki az adminisztrációs feladatok ellátásában is részt vesz.

Nagyon fontos az a szellemiség, hogy társként tekintenek ránk. Én ezt éreztem mióta beléptem az alapítványhoz 98’ szeptemberében, hogy ez a tökéletes elfogadás létezik, ahogy manapság divatosan mondjuk inkluzív, befogadó szemlélet van” – mondta Fazekas István, aki heti egy napot iskolában tanít, ahogy ő fogalmazott „a gyerekek nagy bánatára fizikát” tanít, és a hét további négy napján koordinációs, irodai munkát végez. „Én nagyon szeretem ezt csinálni, fantasztikus élmények vannak napról-napra, óráról-órára.”

Fazekas István munkáját képezi továbbá az érzékenyítés, melynek során másik négy kollégájával járnak iskolákba előadásokat tartani. Eddig minden helyszínre visszahívták őket, újabb előadásokat tartani.

Az érzékenyítés során nagyon fontos, hogy ne egy kívülálló ismertesse meg a tanulókkal a fogyatékkal élők helyzetét, hanem az érintettek meséljenek a saját életükről, tapasztalataikról.

A saját élményeinkkel dolgoznak, a saját életükről mesélnek, mindezt a különböző korcsoportokhoz viszonyítva: míg az általános iskolák alsó tagozataiban játékos feladatokkal, addig a középiskolák 11.-12. évfolyamán már inkább a beszélgetéssel érzékenyítenek.

Kővári János elmondta, hogy az alapítvány kezdetekor egyáltalán nem volt jellemző az, hogy befogadó lett volna a társadalom, hiszen akkoriban leginkább bentlakásos intézményekben lehetett találkozni fogyatékkal élő emberekkel.

„Ez azért egy nagy út volt, ami első sorban Pistinek és a kollégáknak köszönhető, hogy azok az emberek, akik nem fogyatékossággal élnek, hogy tudtak tabuk nélkül beszélgetni – különösen a fiatalokkal – és az életüket is példaként tudják oda előtenni, hogy az ő életük értékes és hasznos. Abban szerintem Istvánéknak nagyon komoly szerepe van, hogy Pécsett a fiatalok körében már egészen biztosan befogadó a gondolkodás, talán természetes is már, hogy fogyatékkal élő emberekkel az élet bármelyik területén találkozhatunk. Szerintem ez nagyon fontos dolog.”

Hozzátette, hogy Fazekas István nélkül nem jöhettek volna létre a jótékonysági rendezvények, hiszen ő a felelős azért, hogy évről évre jobbnál jobb rendezvényeket szervez.

Nemrég zárult egy pályázat, ahol bővítésre került a Gesztenyés utcai épületet, melyre a tavalyi évben került sor. A pályázatot az iskola húsz éves évfordulóján, 2019-ben nyerték meg azt a lehetőséget, hogy bővíthessék az iskola épületét. A pályázat elnyerése előtt az iskolát a jótékonysági rendezvények bevételeiből, támogatásokból, kisebb pályázatokból újíttattak fel egy-egy helyiséget. Az elmúlt 20 év alatt nem volt olyan, hogy az iskolának a funkcióira tudtak volna pályázni. A felújítások a „Köznevelési intézmények infrastrukturális fejlesztése / EFOP-4.1.6-16” pályázatból, illetve támogatásokból sikerült megvalósítani, amelynek segítségével az iskolában tanuló gyermekek fejlesztésének körülményeit tehették optimálisabbá. A pályázatból nyert összegnek köszönhetően az iskolában kialakítottak egy tanáriszobát, terápiás helyiséget, önálló zeneterápiás helyiség, pszichológiai tevékenységhez alkalmas szoba, gyógytornához kialakított helyiség, és a konduktív terápiához szükséges szoba is.

Fazekas István még hozzátette, hogy az iskolai oktatások a néphagyományokra épülnek, és rengeteg olyan rendezvény van, amire az iskola apraja-nagyja összegyűl. Mivel kinőtték a régi közösségi teret, a pályázaton keresztül alkalmuk volt egy nagyobb közösségi tér kialakítására, így már az egész iskola egy helyiségben lehet a rendezvények alkalmakor.

Jelenleg hatvan gyermek tanul az iskolában, és mivel bővültek a lehetőségeik sok szeretettel várják azokat a gyermekeket, akik speciális igényűek, akiket más iskolákban nem tudnak együtt oktatni a többi tanulóval.

További információk a beíratással kapcsolatosan a Kerek Világ Alapítvány weboldalán érhetőek el.

Forrás: Pannon Televízió

Címlapkép: Kerek Világ Alapítvány

Tags

Továbbiak a témában...

Back to top button
Close